..

 

Найкраща гарантія зайнятості – вільна і конкурентоспроможна ринкова економіка, яка створює якісні робочі місця

13 черв. 2012

Найкраща гарантія зайнятості – вільна і конкурентоспроможна ринкова економіка, яка створює якісні робочі місця. Про це 12 червня заявив заступник Голови Федерації роботодавців України Вячеслав Биковець, в ході свого виступу на 101-й конференції Міжнародної організації праці, яка щорічно проходить в Женеві (Швейцарія), у Палаці націй.

“В умовах поступового відновлення економік після недавньої фінансово-економічної кризи, об’єктивною необхідністю є скорочення втручання держави в економічні процеси, ліквідація застарілих і неефективних форм ручного управління. І це справедливо не тільки для України. Уряди різних країн повинні перейти до універсальних заходів підтримки ділової активності шляхом її розумного стимулювання “, – підкреслив Вячеслав Биковець.

Він зазначив, що ефективним заходом для активізації ділової активності в Україні могло б стати, наприклад, скасування на певний строк податків на новий бізнес, що дало б можливість молодим творчим силам, які є в будь-якому суспільстві, реалізувати свої бізнес-ідеї. “Як наслідок, такий крок призвів би, в тому числі, і до створення додаткових робочих місць. Немає сенсу обкладати податками ще не створені робочі місця “, – додав заступник Голови Федерації роботодавців України В’ячеслав Биковець.

Вячеслав Биковець відзначив, що українські роботодавці розуміють те, що звільнення від сплати податків для “молодого” бізнесу, крім політичної волі влади, тягне за собою і складні процедури внесення в законодавство країни відповідних змін. Тому українські роботодавці вирішили допомогти Уряду, продемонструвавши на практиці ефективність такого заходу. “Ми створили в одному з регіонів України спеціальний інвестиційний фонд, який дає молодим бізнесменам необхідні стартові умови, перш за все надаючи їм фінансову підтримку на етапі становлення їх бізнесів. Ми сподіваємося, що досвід і результати діяльності цього бізнес-інкубатора в підсумку будуть сприяти формуванню урядової політики щодо молодих підприємців “, – поінформував учасників конференції Вячеслав Биковець.

Вячеслав Биковець також підкреслив, що роботодавці України усвідомлюють необхідність концентрації зусиль на поширенні принципів гідної праці в Україні. Саме тому, 12 червня тристороння делегація України підписала нову програму гідної праці для України на 2012 – 2015 роки, основною метою якої є сприяння гідній праці як фактору продуктивності і ключового елементу розвитку соціальної і трудової сфер в Україні.

Завершуючи свій виступ, заступник Голови ФРУ Вячеслав Биковець сказав, що відновлення економік після кризи має бути спрямоване на формування більшої гнучкості ринку праці і заміну фіктивних захисних заходів на ефективні. “Не сумніваємося, що дані зміни будуть лежати в руслі міжнародних трудових норм, і перебувати в рамках концепції гідної праці МОП, оскільки саме ця організація є унікальною міжнародною організацією, що спеціалізується на питаннях праці. Ми також маємо намір скористатися досвідом ЄС, що оформлений в директивах і регламентах з питань зайнятості, трудових відносин та охорони праці “, – резюмував Вячеслав Биковець.