..

 

Відбулось чергове засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради

26 черв. 2012

КИЇВ, 26 червня 2012 року. В будинку Федерації профспілок України, відбулось засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Учасники засідання розглянули розроблений профспілковою стороною проект Дорожньої карти входження України в ТОП-20, в основі якого закладений принцип ефективної взаємодії держави, роботодавців, профспілок та громадськості. Роботодавці із приємністю відзначають, що першочерговими завданнями найближчих років, що відображені у зазначеній програмі профспілок,  є масштабна модернізація національної економіки, впровадження енергозбереження, зростання продуктивності праці та зміцнення конкурентних позицій вітчизняного виробника на зовнішніх товарних ринках. Положення розробленої програми будуть взяті до відома сторонами соціального діалогу.

Значна увага в ході засідання НТСЕР була приділена питанню необхідності удосконалення існуючих правових норм, що пов’язані з відшкодуванням витрат на виплату пільгових пенсій особам, які працювали у шкідливих та важких умовах праці. Адже ситуація з відшкодуванням підприємствами цих сум Пенсійному фонду погіршується з кожним роком, а борги на кінець 2011 року, за оцінками експертів СПО роботодавців, вже становлять не менше 3,5 млрд. грн. Роботодавці також відзначають, що кількість отримувачів пільгових пенсій не зменшується, то ж з огляду на постійне зростання розмірів пенсійних виплат можна прогнозувати подальше зростання цих боргів, які в решті-решт покриваються з бюджету Пенсійного фонду.

На засіданні НТСЕР було також обговорено питання компенсації працівникам втрат в разі несвоєчасної виплати заробітної плати, а також питання оплати праці державних службовців і збереження чисельності місцевих органів праці та соціального захисту населення.