..

 

Бізнес і влада повинні бути рівними партнерами

27 лист. 2012

Київ, 27 листопада 2012 року. Федерація роботодавців України має намір посилити роль Національної тристоронньої соціально-економічної ради в державі. Про це заявив Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ під час IX З’їзду Федерації.

За словами Дмитра Фірташа, посилення НТСЕР активізує соціальний діалог в Україні. «Сьогодні соціальний діалог – це не просто данина європейській практиці, а реальна необхідність. В умовах, коли від твого заводу залежить місто, а від наших компаній разом залежить країна, бізнес зобов’язаний мати державне мислення», – сказав Дмитро Фірташ.

Голова Федерації зазначив, що сьогодні українська економіка перебуває в непростій ситуації. В Україні майже зупинений інвестиційний процес, існує загроза зростання безробіття. Для нормалізації економічної ситуації Федерація роботодавців запропонувала уряду вжити першочергових заходів на 2013 рік. Серед них: випуск ПДВ-облігацій, спрощення доступу бізнесу до кредитних ресурсів, заходи по скороченню імпорту, розвитку інфраструктури, реформування ринку праці, поліпшення інвестиційного клімату та умов ведення бізнесу, підтримка експортерів на зовнішніх ринках, а також низка інших заходів, які були закріплені в Резолюції З’їзду.

Найбільш ефективно ці заходи можуть бути реалізовані на базі НТСЕР. Оскільки це орган може максимально врахувати пропозиції всіх сторін соціального діалогу: Уряду, роботодавців і профспілок. «Ми з урядом повинні вибудувати відносини не молодшого і старшого брата, а рівних партнерів, а якщо партнери рівні, то вони й перемоги і проблеми ділять на двох», – сказав Дмитро Фірташ.

Довідка

Національна тристороння соціально-економічна рада (далі – НТСЕР) – постійно діючий орган для ведення соціального діалогу. НТСЕР складається з рівної кількості повноважних представників сторін соціального діалогу національного рівня і об’єднує 60 чоловік – по 20 осіб від сторони профспілок, роботодавців та Кабінету Міністрів України. До основних завдань НТСЕР відноситься вироблення консолідованої позиції соціального діалогу щодо стратегії економічного і соціального розвитку України, підготовка та надання узгоджених рекомендацій і пропозицій Президентові України, Верховній Раді та Кабінету Міністрів України з питань формування та реалізації державної економічної та соціальної політики, регулювання трудових, економічних, а також соціальних відносин.