..

 

Напередодні Всесвітнього дня соціальної справедливості ФРУ презентувала спеціалізований підручник про соціальний діалог

15 лют. 2013

20 лютого в Україні відзначатиметься, проголошений у 2007 році Генеральною асамблеєю ООН, Всесвітній день соціальної справедливості. Вже традиційно, напередодні цього дня, представники влади, роботодавці та профспілки в різних країнах світу проводять заходи, присвячені темі соціальної справедливості.

В Україні одним із таких заходів стало проведення 14 лютого, в Києві круглого столу «Соціальний діалог як засіб підвищення ефективності державного управління», організаторами якого виступили Федерація роботодавців України та Національна академія державного управління при Президентові України.

Серед ключових питань, що обговорювались на круглому столі, стали основні результати реалізації соціального діалогу в Україні у 2005 – 2012 роках та актуальні завдання і сучасні виклики на шляху ефективної реалізації соціального діалогу в сфері державного управління.

Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко відзначив, що соціальний діалог між владою, роботодавцями і профспілками як ніколи стає актуальним в усьому світі. За словами Олексія Мірошниченка, саме завдяки соціальному діалогу можливо забезпечити суспільну згуртованість та верховенство закону в державі.

“Яскравим прикладом успішної практики застосування соціального діалогу у світі являється Європейський економічний і соціальний комітет. Він складається з роботодавців, найманих працівників та різних груп організованого громадянського суспільства.Ця поважна міжнародна інституція повністю інтегрована  у процес розробки рішень трьох великих установ – Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу та Європейської Комісії. Практично 85% документообігу ЄС проходить через цей комітет”, – наголосив Олексій Мірошниченко.

Під час засідання круглого столу, було презентовано підготовлений Федерацією роботодавців України спільно із Національною академією державного управління при Президентові України  навчальний посібник «Соціальний діалог у державному управлінні». Підручник вже рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів.

За словами Олексія Мірошниченка, в Україні  коло питань, що відноситься до сфери дії соціального діалогу, постійно розширюється, а отже і розширюється коло осіб, що включені в ці процеси. “Тому ми виступили з ініціативою розробки такого спеціалізованого підручника”, – резюмував заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко.