..

 

Продовження дії обмежень на строки розрахунків за експортно-імпортними операціями спричинить значні втрати для національних виробників

17 трав. 2013

Продовження дії обмежень на здійснення розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів протягом 90 днів спричинить значні втрати для національних виробників, а також негативно вплине на інвестиційний клімат й експортні можливості економіки – наголошують в Федерації роботодавців України.

Федерація роботодавців України вже зверталась до Уряду і Національного банку  з пропозиціями щодо недоцільності подальшого встановлення штучних  обмежень термінів розрахунків з експорту та імпорту товарів.

В ФРУ констатують, що реальна  практика господарської діяльності спричиняє перевищення термінів розрахунків на 30 і більше днів. Так, наприклад, більшість вітчизняних підприємств, зокрема у сільськогосподарському машинобудуванні, реалізують свою продукцію закордон на умовах відстрочки платежу, що є звичайною світовою практикою.

Проблеми також виникають і під час закупівлі імпортних матеріалів та техніки. Зокрема, терміни виготовлення комплектуючих на замовлення вітчизняних підприємств, що не виробляються в Україні, можуть складати 70-90 днів при 25-30% передплаті. До цього терміну слід також додати ще 30 днів на їх доставку і розмитнення. Загалом же, за підрахунками експертів, тільки у весняний період 2013 року недозамовлення повнокомплектної  сільгосптехніки становить не менше 10%.

У свою чергу, працівники контролюючих органів розглядають такі перевищення як навмисне неповернення валютної виручки, що тягне за собою накладення фінансових санкцій (на керівника та бухгалтера – до 10200 – 17000 грн.) та переведення підприємств у режим індивідуального  ліцензування. Все це спричиняє штучне вимивання обігових коштів підприємств, порушує терміни виконання контрактів з іноземними партнерами та спричиняє відмови від подальшої співпраці з українськими підприємствами – резюмують в Федерації роботодавців України.