..

 

Бізнес в Україні як і МВФ є кредитором для державного бюджету

24 жовт. 2013

Бізнес в Україні, по суті,  як і Міжнародний валютний фонд, є кредитором для  державного бюджету. Про це сказав заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник в ході робочої зустрічі проведеної 23 жовтня у Києві, з керівником місії МВФ в Україні паном Миколаєм Георгієвим та головою постійного представництва МВФ в Україні паном Ваше Жером.

Участь у зустрічі також взяли заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко, генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов, керівники Американської торгівельної палатита Європейської Бізнес Асоціації.

Як будь-який кредитор, ми зацікавлені у тому, аби економіка розвивалась, бюджет наповнювався і країна процвітала. Тому бізнес готовий брати активну участь у плідній роботі разом з урядом та МВФ для того, щоб змінити негативний тренд падіння економіки та зробити Україну конкурентоздатною, - наголосив Дмитро Олійник.

Він пояснив, що кредитування бізнесом державного бюджету відбувається за рахунок переплат податку на прибуток та невідшкодованого ПДВ. За оцінками ФРУ, загальний обсяг кредитування бюджету бізнесом складає 66-68 млрд. грн.” – сказав Дмитро Олійник. Він зазначив, що тільки переплати по податку на прибуток, на сьогоднішній день, сягають 28,7 млрд. грн., а офіційний залишок невідшкодованого ПДВ складає 13 млрд. грн., серед яких 7,8 млрд. грн. – прострочена заборгованість.

Говорячи про бюджетну заборгованість по ПДВ, Дмитро Олійник також висловив позицію бізнесу з приводу використання інструменту фінансового векселя. Бізнес, в принципі, згодний отримувати відшкодування хоча б таким чином. Це краще, ніж нічого. Але за умови цивілізованого ринку обігу векселів, який дозволить утримати дисконт по ним у межах 20%, - сказав під час зустрічі заступник Голови Ради ФРУ Дмитро Олійник.

Чи буде цей ринок цивілізованим, поки що неясно. Але є чутки про те, що дисконт може скласти 50%. До того ж, по видатковим статтям бюджету передбачається розмістити ще приблизно 20 млрд. грн. примусово,  - додав Дмитро Олійник. Він також зауважив, що й досі відсутній проект Держбюджету на 2014 рік.

Крім того, керівництво ФРУ висловило занепокоєння з приводу застосування податковими органами в Україні податкового і митного законодавства. В ФРУ зауважили, що ще з минулого року контролерами масово застосовується схема визнання угод нікчемними з надуманих причин. Для цього навіть не потрібне рішення суду. “У цьому році були вигадані схеми, з прив’язкою на автоматизацію процесів адміністрування, коли, наприклад, з невідомих причин система може відмовити у реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних”, - розповів Дмитро Олійник. Таким чином, автоматизація не усуває проблеми, а створює їх, оскільки не дає предявити претензії у суді.

Під час зустрічі були також розглянуті ризики для України, пов’язані із підписанням Угоди про асоціацію з ЄС. Серед основних, в Федерації роботодавців України виділили - технічні бар’єри для збільшення експорту українських товарів на європейський ринок, відкриття українського ринку для товарів ЄС, а також погіршення умов доступу українських товарів на російський ринок.

Місія Міжнародного валютного фонду перебуватиме в Україні з 17 по 29 жовтня. Для Федерації роботодавців України подібні зустрічі з представниками МВФ вже стали традиційними і проводяться щорічно починаючи з 2010 року.