..

 

Федерація роботодавців України ініціює створення спеціального агентства, відповідального за технічні вимоги до товарів, що завозяться в Україну та виробляються в країні – Дмитро Фірташ

19 лист. 2013

ДОНЕЦЬК, 19 листопада 2013 року. Федерація роботодавців України ініціює створення спеціального державного агентства, відповідального за технічні вимоги до товарів, що завозяться в Україну та виробляються в країні, а також за адаптацію українських виробників до стандартів країн-членів Європейського союзу та Митного союзу. Про це заявив Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ під час зустрічі з керівниками і власниками підприємств Донецької області.

«Ми бачимо, що відбувається на світових ринках. Незважаючи на правила СОТ, багато країн захищають свій ринок. Україна не може на це вплинути. Але ми можемо навести порядок всередині країни і за рахунок внутрішнього ринку створити запас міцності. Тому потрібно змінити модель української економіки – разом з орієнтованими на експорт галузями необхідно розвивати сегменти економіки, які забезпечать внутрішній ринок необхідними товарами. Сьогодні тут домінують імпортери», – зазначив Дмитро Фірташ.

За його словами, багато країн захищають свої ринки за допомогою технічних регламентів до імпортованої продукції. «Це те, що вже давно зробила Європа, і те, що зараз робить Митний союз за рахунок введення технічних регламентів», – сказав Дмитро Фірташ. Він зазначив, що в країнах, які входять до ЄС і МС, діє система захисту внутрішнього ринку від імпорту продукції, яка може вироблятися всередині цих країн.

«На жаль, Україна сьогодні проводить слабку політику як з адаптації своїх технічних стандартів до вимог ринків ЄС та Митного союзу, так і не створює власних стандартів для імпортерів. Федерація працює над цим питанням з Кабінетом Міністрів. Сьогодні ми розглядаємо питання створення спеціального державного органу, який займатиметься технічним регулюванням», – зазначив Дмитро Фірташ.

Генеральний директор «Стальканат-Сілур» Сергій Лавриненко, який виступив на зустрічі, також зазначив, що ключовим питанням для багатьох підприємств сьогодні є захист внутрішнього ринку.

«Україна повинна діяти тими ж методами, які використовують Євросоюз і країни Митного союзу», – зазначив Сергій Лавриненко.