..

 

Кадри вирішують все

24 бер. 2014

Думаю, що сьогоднішній мій блог буде не в тренді... Свідомо не буду говорити про Росію, Крим і його анексію.

Не буду говорити про можливу війну, в тому числі і торгівельну, з нашим найближчим сусідом. Буду говорити про причини, зокрема про одну із них, яка призвела до цієї ситуації. Це кваліфікація і освіта. Точніше Кваліфікація і Освіта - саме так, з великої літери.  Комусь це може здатися дивним, але вибачайте - на те і свобода слова, щоб кожен міг висловити свою думку.

Якось вирішив пожартувати зі своїм товаришем, який має відношення до підготовки кадрів. Запитав його: "Чому ви їх там вчите, що така низька якість державного управління? Відповідь була простою: "Тих, кого ми вчимо - не призначають".

Сумно визнавати, але відомий вислів, про те, що “кухарка може керувати державою” й досі актуальний як ніколи. При цьому я не хотів образити кухарів. 

Ніхто мене не переконає, що перший запис у трудовій книжці - народний депутат, міністр чи його заступник це добре для держави! Давайте озирнемося на останні 10 років назад. Скільки разів була, вибачте за військовий термін, "зачистка кадрів" в державному управлінні і не тільки? 

Спочатку "помаранчеві" звільнили "блакитних", потім навпаки і так декілька разів. Згадайте переможні реляції одних і других: "Ми звільнили 25 тисяч службовців!" Через два роки: "А ми "очистились" від 30 тисяч держслужбовців". Жах! Як можна цим пишатись? Це ж наші громадяни! В чому вони провинилися? В тому, що 90% з них чесно працювали на державу за мізерну платню? І хто з них ще раз погодиться прийняти присягу державного службовця? Хто повірить черговій "новій" владі?

Потім пішли призначення за особисту відданість, тепер по партійно-квотному принципу. Завтра через "співбесіду" на Майдані. Після травневих президентських виборів - знову за особисту, а після жовтневих парламентських виборів - знову за партійно-коаліційним принципом. Яка держава чи економіка це витримає? І що в результаті? Програємо і відстаємо практично на всіх напрямах, реформи тільки в ефірах різних ток-шоу і чергові виборчі обіцянки.

Ми хочемо, щоб у нас була економічно сильна Україна? Міцна і професійна армія? Професійний Уряд, кваліфікований Парламент? Розумне і професійне місцеве самоврядування? Переконаний, якщо ми зараз терміново не повернемося обличчям до Освіти і Кваліфікації - ми втратимо Незалежність!

Давайте неупереджено глянемо - чому ми програли Росії і чому фактично на деякий час втратили Крим?

Один із висновків - через відсутність професіоналізму в державному управлінні, а значить Кваліфікації.

Чому ми втрачаємо при підписанні міжнародних угод - від сумнозвісної Харківської з РФ до доленосної з ЕС? Відповідь та ж сама. Їх підготовкою займались не професіонали. Тобто ми знову повертаємося до браку Освіти і Кваліфікації.

Що робити?
У мене немає готової відповіді чи рецепту.

Але є впевненість, якщо суспільство не об'єднається навколо питань освіти і кваліфікації - Україна втратить себе як держава. Розумію, що є проблеми з охороною здоров'я, пенсійним забезпеченням, зубожінням населення, бажанням молоді залишити Україну і шукати щасливої долі в інших державах. Це дійсно так.

Але ми ще маємо шанс спробувати змінити цей негативний тренд. Треба починати вчитися всім, без винятку. І членам Уряду, і новопризначеним керівникам обласних і районних адміністрацій. І майбутньому Президенту  і членам майбутньої  Верховної Ради. Треба чітко визначити кваліфікаційні вимоги до кандидатів для призначення на кожну державну посаду. Хочеш бути державним службовцем - отримай відповідну освіту, можливо і за скороченою процедурою, але треба вчитись.

Міністерська посада - це не управління "потоками і схемами" - це питання стратегічного управління державою. І цьому потрібно вчитись. І цього треба досягати професійною діяльністю не за один рік. До влади потрібно повертати професіоналів. Думаю, що настав час усім політичним силам, майбутнім кандидатам у Президенти України домовитись, що кадрові "зачистки" в Україні закінчились. Що партійно-квотних призначень не буде. Що основним критерієм призначень буде професіоналізм, порядність і патріотизм. І саме в такому порядку.

На початку квітня починається президентська компанія. Думаю нам, як представникам бізнесу, та й не тільки нам, а й усім громадянам України треба почути від кандидатів не тільки політичні і популістські гасла, а їх бачення кадрової політики в державі.  Їх відношення до Освіти і Кваліфікації. Треба вимагати, саме так, ВИМАГАТИ зупинити кадрову вакханалію у державі. Професіонали повинні почути від політиків: "Працюйте професійно, чесно, на державу і ніхто вас не звільнить".

Тільки через таку суспільну домовленість ми зможемо зберегти найдорожче, що сьогодні має Україна - наш професійний кадровий потенціал. Політики повинні це зрозуміти, якщо вони думають про державу, а не свій рейтинг!

 
Олексій Мірошниченко

Заступник Голови Ради ФРУ, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України