..

 

Роботодавці та профспілки обговорили формат співпраці в межах Платформи громадянського суспільства

14 квіт. 2014

Платформа громадянського суспільства має об'єднати найбільш компетентних представників усіх груп інтересів і спрямувати спільні зусилля на імплементацію положень Угоди про асоціацію України та ЄС у вітчизняне законодавство.  Про це йшлося під час зустрічі експертів Національної платформи Східного Партнерства, Національної тристоронньої соціально-економічної ради та Федерації роботодавців України, яка відбулась 11 квітня.

Обговорюючи моделі Платформи громадянського суспільства, утворення якої передбачено ст. 469 Розділу 7 Угоди про асоціацію, роботодавці, профспілки та громадські активісти погодились, що Платформа має бути створена  у чіткій відповідності до структури та змісту положень Угоди про асоціацію.

Разом з тим, є низка дискусійних питань, щодо яких іще слід дійти згоди при напрацюванні оптимального формату Платформи громадянського суспільства. Зокрема, відкритими наразі залишаються питання, чи має Платформа формуватися на тристоронній основі, чи мають бути надані представницькі квоти різним групам інтересів всередині Платформи та у який спосіб відбуватиметься ухвалення спільних рішень.

Для вирішення цих питань сторони роботодавців та профспілок погодили створення Ініціативної групи, основним завданням якої стане розробка такого формату структурної організації Платформи громадянського суспільства, який відповідатиме європейським стандартам та інтересам усіх сторін-партнерів.

Довідково.
Платформа громадянського суспільства складається з представників громадянського суспільства України, з одного боку, і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) з іншого боку. Засідання платформи відбуваються з регулярністю, яку вона визначає самостійно. Головування у Платформі здійснюється по черзі українською європейською сторонами. 4 квітня цього року роботодавці та профспілки обговорили питання створення Платформи громадянського суспільства, передбаченої Угодою про асоціацію з ЄС.