..

 

В Україну може бути перенесено виробничі потужності з інших країн після підписання економічної частини угоди про асоціацію з ЄС

15 квіт. 2014

КИЇВ, 15 квітня 2014 року. В Україну може бути перенесено надлишкові виробничі потужності з інших країн після підписання економічної частини угоди про Асоціацію з ЄС та встановлення сприятливих умов для роботи бізнесу в країні.

Про це заявив сьогодні під час брифінгу заступник голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник. За його словами, взаємне відкриття ринків дозволяє Україні суттєво наростити експорт до країн Європейського Союзу.

«У разі створення належних умов для роботи підприємств, Україна може стати країною, куди може бути перенесено виробничі потужності. У цьому можуть бути зацікавлені європейські компанії, які хочуть зберегти свою частку на ринку ЄС та скоротити витрати на її виробництво – вони зможуть перенести частину виробничих ліній до України. Може бути інтерес і з боку компаній з третіх країн, які через торгівельні обмеження не можуть збільшити свою частку на європейському ринку. Розміщення підприємств в Україні дасть їм можливість експортувати продукцію до ЄС з вигідним фіскальним навантаженням. Передусім, мова йде про інвесторів з Китаю та Росії», – відзначив Дмитро Олійник.

Заступник голови Ради ФРУ відзначив, що розвиток виробництва в Україні дозволить компенсувати ризики, які виникають після підписання економічної частини угоди про асоціацію Україна–ЄС. Однак, для реалізації цієї можливості Україні необхідно здійснити ряд кроків. Серед них – зниження фіскального та ліквідація корупційного навантаження. За даними ФРУ, на сьогоднішній день бізнес у вигляді авансів сплатив понад 37 мільярдів гривень податків, сума невідшкодованого ПДВ сягає 21,6 млрд. гривень, а обсяг сплачених у 2013 році хабарів сягає 200 млрд. гривень. Крім того, необхідно зменшити енергоємність української економіки.

«В Україні найвищий показник використання енергоресурсів на одиницю ВВП серед найближчих сусідів, в тому числі країн ЄС – 435 кг/1000 дол. ВВП, та найвищий  рівень споживання природного газу серед схожих за масштабами економіки країн Східної Європи», – сказав Дмитро Олійник. Серед необхідних змін – розвиток інфраструктури для будівництва підприємств.

Будівництво нових виробничих потужностей дозволить змінити структуру українського експорту. «Сьогодні Україна експортує до ЄС, переважно, сировину – її частка сягає 75 відсотків. Натомість в структурі імпорту з ЄС 70 відсотків – це високотехнологічна продукція. Створення нових підприємств дозволить збільшити експорт високотехнологічної продукції, а значить – збільшити ВВП та кількість робочих місць», – резюмував Дмитро Олійник.   

Раніше Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ наголошував, що однією з ключових умов будівництва нових виробництв в Україні є розвиток інфраструктури. «Підприємці хочуть вкласти гроші і хочуть отримати зрозумілий строк окупності. Одна справа, коли інвестор у чистому полі будує завод і йому необхідно прокласти дорогу, водогін, провести електроенергію. Ці витрати лягають на витрати бізнесмена, і не всі готові вкладати у розвиток інфраструктури», – відзначив Дмитро Фірташ. За його словами, місцевій владі необхідно отримати ресурси для розвитку інфраструктури.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ "Економічна складова Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС: вижити або стати сильнішими?"