..

 

Що заважає розширенню експорту українських товарів на ринки ЄС

17 квіт. 2014

КИЇВ, 17 квітня 2014 року. Успішність підготовки України до зміни умов роботи на традиційних і нових ринках у контексті набуття чинності економічною частиною Угоди про асоціацію України та ЄС залежатиме, зокрема, і від активності українських виробників. Про це під час засідання Комітету технічного регулювання Федерації роботодавців України сказав генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов.

Генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов закликав вітчизняних підприємців активно використовувати можливості Комітету технічного регулювання ФРУ з метою налагодження ефективного діалогу з державою і зарубіжними партнерами. За його словами, цей діалог, стосуватиметься, перш за все, питань спрощення умов доступу української продукції на ринки країн ЄС, а також збереження присутності вітчизняних виробників на ринках країн Митного союзу в зв?язку із запровадженням нових правил технічного регулювання.

Руслан Іллічов підкреслив, що за рік роботи Комітету  вдалось налагодити плідну співпрацю з урядом України, структурами Європейської комісії та Євразійською економічною комісією в напрямку мінімізації ризиків і максимального використання можливостей на ринках країн – ключових торгівельних партнерів України.

Під час засідання учасниками активно обговорювались нові можливості вітчизняних підприємств щодо розширення присутності на європейських ринках, які відкриваються у зв’язку з одностороннім запровадженням з 23 квітня до 1 листопада 2014 року автономного преференційного режиму ЄС для України.

Директор департаменту європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України В’ячеслав Цимбал нагадав, що 14 квітня Євросоюз прийняв позитивне рішення про введення автономних преференційних заходів для українських експортерів, згідно з якими більшість тарифних мит ЄС для нашої країни на пів року обнуляються. «У вітчизняних підприємств з’являється можливість більш активно виходити на ринки ЄС», – зазначив він.

Разом із тим, директор департаменту європейської інтеграції Мінекономрозвитку наголосив, що українські товари, на які буде знижено ввізне мито до ЄС, повинні відповідати високим вимогам до якості і безпеки продукції, пройти відповідні перевірки та отримати сертифікат походження EUR.1. «Нині за домовленістю з нашим міністерством, цей сертифікат українським підприємствам видає Торгово-промислова палата України», – поінформував він.  

В’ячеслав Цимбал уточнив, що автономний преференційний режим ЄС для України передбачає також декілька різновидів тарифних квот для продукції сільського господарства України. «Тарифні квоти з першої групи, яка охоплює винятково товари сільгосппризначення, розподіляються в ЄС за принципом «перший прийшов – перший отримав.  Натомість, друга група тарифних квот, яка стосується українського молока, м’яса, зернових та яєць, потребує ліцензії, для отримання якої протягом 15 днів, починаючи з 23 квітня, необхідно буде надати до уповноважених структур Євросоюзу заявку на квоту відповідної групи товару», – розповів посадовець. 

За оцінками Мінекономрозвитку, фінансові вигоди від запровадження Євросоюзом автономних преференцій для українського бізнесу можуть досягти 500 млн. євро. за умов активної позиції ділових кіл України. «У нас є групи товарів, по яких експорт до країн ЄС у минулому році становив 16,5 млрд. дол. Сподіваємось, що не менший обсяг експорту вітчизняної продукції до Європейського Союзу буде актуальним і цього року», – резюмував В’ячеслав Цимбал.

У свою чергу, заступник Генерального директора ПАТ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес» Геннадій Лосовський  зазначив, що найбільше економічних вигід від відкриття ринку ЄС у короткостроковому періоді одержать насамперед ті українські компанії, які там вже працюють, пройшли необхідні дозвільні процедури і мають необхідні сертифікати. «Водночас, ті малі та середні вітчизняні компанії, які лише збираються заходити на європейські ринки, потребують потужної інформаційної і консультативної підтримки з боку держави», – зауважив Геннадій Лосовський.

 
Довідково.

Комітет технічного регулювання Федерації роботодавців України був створений у квітні 2013 року за рішенням Президії Ради ФРУ як консультаційний майданчик, в межах якого підприємства – члени ФРУ можуть обговорювати і шукати шляхи вирішення практичних проблем, що виникають в рамках технічного регулювання.