..

 

ФРУ: Стандартизація в Україні повинна фінансуватися бізнесом

22 квіт. 2014

Система технічного регулювання України у її нинішньому стані гальмує розвиток усіх без винятку галузей. На цьому наголошують в Федерації роботодавців України.

Як зауважив під час засідання Комітету технічного регулювання ФРУ, що відбулось на минулому тижні у Києві, радник президента Асоціації «Приладобудівники України» Євген Якимець, чинна монополія державних структур у вітчизняній системі стандартизації та технічного регулювання може створити суттєві перешкоди для повноцінної реалізації режиму вільної торгівлі України і Євросоюзу після введення в дію економічної частини Угоди про асоціацію України з ЄС.

Не зарадить ситуації, за словами Євгена Якимця, і прийняття нової редакції Закону України «Про стандартизацію» (№ 4585 від 27.03.2014), адже передбачене у законопроекті створення Національного органу стандартизації призведе лише до зарегульованості процедур підготовки стандартів та нових бюджетних витрат.

Учасники засідання Комітету технічного регулювання Федерації роботодавців України констатували, що Національний план дій з реформування системи технічного регулювання України, в якому на високому фаховому рівні визначено все необхідне для модернізації системи – від технічних умов до створення національного органу стандартизації – досі не виконаний навіть на 10%.

«Впровадженню в життя цього документу шалено опирається державна система технічного регулювання, яка втрачає корупційні можливості», – пояснив виконавчий директор Асоціації українських виробників лакофарбової продукції Олександр Бричко. За словами експерта, згідно із загальноприйнятою європейською та світовою практикою стандартизація на 70% фінансується бізнесом і лише на 30% – державою. «У будь-якій цивілізованій країні світу розробка стандартів відбувається за координації національного органу стандартизації, до наглядової ради якого входять представники бізнесу. Допоки у нас таким національним органом не почнуть керувати виробники і споживачі, усіма нами і далі керуватимуть бюрократи», – застеріг він.

На переконання Олександра Бричка, нові закони про стандартизацію, метрологію та безпеку харчової продукції повинні бути детально обговорені з бізнесом. «Якщо у цих ключових законах не будуть враховані інтереси бізнесу та перевірені світовою практикою механізми – ми отримаємо ще жорсткіші монопольні умови ведення бізнесу, аніж ті, які діють зараз», – підкреслив промисловець.  

 
Довідково.

В рамках реалізації заходів з підписання Угоди про Асоціацію з ЄС Україна взяла на себе зобов?язання суттєво модернізувати національне законодавство у контексті вимог законодавства ЄС. Останніми роками було розроблено та прийнято значну частину законодавчих актів у сфері технічного регулювання, які передбачені зобов?язаннями України згідно з Угодою про асоціацію.  Саме  з метою гармонізації законодавчої бази технічного регулювання із законодавством ЄС розроблено нову редакцію закону України «Про стандартизацію» (законопроект № 4585 від 27.03.2014).