..

 

Про підсумки виконання положень Генеральної угоди

14 трав. 2014

Відбулось засідання спільної робочої комісії з представників влади, роботодавців та профспілок, на якому підвели підсумки виконання станом на 1 січня 2014 року положень чинної Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010–2012 роки.

Попередньо всі сторони узгодили оцінку виконання 210 положень Генеральної угоди. При цьому, як зазначалося на засіданні, не узгодженою залишалася оцінка виконання 34 положень, які були віднесені до Таблиці розбіжностей. 

Перед засіданням спільної робочої комісії Сторона власників (представники Уряду та СПО роботодавців) провела своє зібрання, на якому особливу увагу приділила неузгодженим оцінкам виконання окремих положень Генеральної угоди з метою вироблення єдиної позиції у Сторін.

Результати обговорення було представлено колегам від Сторони профспілок.

Після спільного обговорення положень, в оцінці виконання яких у Сторін залишались розбіжності, взаємного обміну актуальною інформацією члени комісії схвалили досягнуті домовленості й визначили додаткові заходи для забезпечення виконання норм Генеральної угоди на 2010-2012 роки.

Серед них, зокрема, передбачається подання Стороні профспілок актуалізованих графіків погашення заборгованості за виконане у попередні роки державне замовлення; проведення додаткових консультацій щодо узгодження механізму розрахунку мінімального рівня заробітної плати, який забезпечуватиме просте відтворення здатності працівника до праці та утримання непрацездатних членів його сім’ї, як публічного показника для використання в соціальному діалозі.

Також проводитимуться консультації щодо встановлення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду ЄТС. Передбачається, що продовжить свою роботу Міжвідомча робоча група з напрацювання законодавчих ініціатив щодо вдосконалення визначення прожиткового мінімуму.