..

 

Як сьогодні працювати українським підприємствам у Криму

16 трав. 2014

Як сьогодні працювати українським підприємствам у Криму, а також як продовжувати співпрацю із ними тим, хто знаходиться на материковій частині України і  має міцні торгово-виробничі зв’язки – такі ключові питання розглядали учасники робочої наради, що відбулась 14 травня в Федерації роботодавців України.

До Федерації роботодавців України звертається чимало підприємств з проханням посприяти у вирішенні вищезазначених питань. Для цього ФРУ, ще раніше, ініціювала розробку спеціального законопроекту “Про особливості оподаткування на тимчасово окупованій території України”.  На сьогоднішній день він вже схвалений урядом.

Такий законопроект, як наголошують в ФРУ, повинен забезпечити збереження обсягів виробництва і робочих місць на українських підприємствах Криму, а також сприяти доступу їх продукції на ринок материкової України та ринки третіх країн.  “Дуже важливо не зволікати із прийняттям цього вкрай важливого документу, який дозволить підприємствам Криму безперешкодно здійснювати свою господарську діяльність і зберегти виробничі зв’язки з українськими та світовими контрагентами”, - наголосив під час наради заступник Голови Ради ФРУ Дмитро Олійник.

Однак перед тим, як уряд внесе даний законопроект на розгляд Верховної Ради, він має бути суттєво доопрацьований - вважають в Федерації роботодавців України. З цим також погодились й інші учасники наради, які представляли кримські підприємства, а також ті підприємства, що співпрацюють із кримськими.

У теперішній редакції законопроекту міститься забагато посилань на інші нормативні акти. Слід розуміти, що за нинішньої ситуації в Криму такі абстрактні норми працювати не будуть, оскільки законодавче поле України там сьогодні не визнається. Потрібні винятково норми прямої дії” – пояснив Голова наглядової ради ТОВ «Вільногірське скло» Олег Кришин.  Крім того, за його словами, у законопроекті недостатньо повно відображені питання оподаткування і тарифного регулювання. Є також низка інших неврегульованих питань, пов’язаних, наприклад,  із сертифікатами походження та ветеринарними сертифікатами.

Як поінформував Олег Кришин, минуло вже близько місяця, відколи ТОВ «Вільногірське скло» було змушене зупинити виробництво через низку політико-економічних причин. По-перше, від нас вимагають створити юридичну особу – російського резидента і зареєструвати її у новоутвореному “федеральному окрузі”. По-друге – ми не можемо отримати сировину, оскільки українська процедура митного очищення на території Криму вже ліквідована, а російська ще не почала діяти. По-третє, ми отримали від декількох торгівельних мереж України офіційні листи з відмовою сплачувати 20% ПДВ, які вони нам винні за податковими накладними. Четверте питання виникло після травневих свят, коли через постанову НБУ в Криму припинили свою діяльність всі українські банки. Залишились тільки банки із сумнівним рейтингом та репутацією. На вирішення цих нагальних проблем ми повинні терміново вплинути, врегулювавши відповідні питання у новому законі, – підкреслив Олег Кришин.   

На межі зупинки виробництва опинився сьогодні і ПрАТ “Кримський титан” - розповівпредставник підприємства Ігор Ярина. “Промисловий майданчик ПРАТ “Кримський титан” повністю знаходиться на території Криму, а 80% сировини надходить з материкової частини України. “Якщо найближчим часом будуть введені в дію українська і російська митниці, підприємство ризикує залишитись без обігових коштів. Обіг сировини і продукції всередині підприємства де-юре виглядатиме як імпорт і експорт”, – зауважив  Ігор Ярина.  У зв’язку з цим “Кримський титан” запропонував внести до законопроекту положення про те, щоб підприємства, які мають філіали на території Криму, сплачували податки за місцезнаходженням філіалу. 

У свою чергу народний депутат України Олександр Нечаєв зауважив, що для того аби дійсно полегшити життя українським підприємствам у Криму, слід готувати закон за принципом “жодної політики – лише бізнес”. Олександр Нечаєв також підкреслив, що основне призначення майбутнього закону має полягати у тому, щоб унеможливити виникнення адміністративних бар’єрів, які будуть заважати надходженню продукції українських підприємств з окупованої території на територію України, а також  постачанню сировини для вітчизняного виробника з материкової частини на півострів.

Наразі Федерація роботодавців України продовжує роботу по формуванню законодавчих пропозицій для вирішення вищезазначених питань, які подасть до Верховної Ради України.