..

 

Автоперевізники закликають активізувати розробку механізму адресної компенсації за перевезення пільговиків

21 трав. 2014

Федерація роботодавців транспорту України пропонує створити міжвідомчу робочу групу по врегулюванню питання щодо компенсації за перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом. Про це повідомив голова Федерації Орест Климпуш на черговій нараді Міністерства інфраструктури з автоперевізниками.

До ФРТУ ледве не щотижня надходять скарги від роботодавців автомобільної галузі щодо несвоєчасного та неповного відшкодування компенсації за пільгові перевезення пасажирів автотранспортом. "Зростання вартості пального, ледве не щоденне підвищення цін на автогуму та запчастини, а також хронічна заборгованість з відшкодування компенсації за пільгові перевезення штовхає перевізників на межу виживання. Адже чинне підвищення тарифів на перевезення є, по суті, логічною реакцією на зростання вартості пального майже на 40%.  За наявними даними, станом на 1 квітня заборгованість за перевезення пільговиків автотранспортом становить 123 млн. грн.", - зазначив він. 

Нині близько 24 категорій громадян – а це, фактично, кожен третій українець, –  мають право на пільговий проїзд. За оцінками Федерації, протягом останніх трьох років запланована в держбюджеті сума субвенцій  за перевезення пасажирів-пільговиків покриває лише чверть від реальної потреби перевізників.

Розробка ефективного механізму адресної компенсації за перевезення пасажирів-пільговиків дозволить вирішити питання щодо хронічної заборгованості за відшкодування перевезення пільговиків.   

 "Необхідно зрушити це питання з «мертвої точки» та розпочати предметні дії щодо створення ефективного механізму адресної компенсації. Доки цього не буде зроблено, заборгованість з відшкодування плати за перевезення пільговиків  буде псувати перевізникам життя, вимивати обігові кошти, блокувати можливість з оновлення рухомого складу та підвищення якості послуг", - сказав голова ФРТУ.  

До складу робочої групи  пропонується включити представників Мінінфраструктури, Мінсоцполітики, громадських галузевих організацій, експертів тощо.

Нагадаємо, 16 травня у Мінінфраструктури відбулася спільна нарада автоперевізників, громадських організацій, представників міністерства щодо розгляду актуальних проблем автомобільної галузі. У нараді взяли участь представники регіональних організацій роботодавців, які входять до складу ФРТУ, АсМАП, ВААП.