..

 

Бізнес у Криму може отримати новий шанс на життя

21 серп. 2014

Бізнес у Криму нарешті отримав відповіді на основні питання подальшої економічної діяльності на тимчасово окупованій території. Відповіді отримали і підприємства материкової частини України, які шукали шляхи як не втратити вибудовані роками тісні коопераційні зв'язки із кримськими промисловцями.

Минулого тижня Верховна рада проголосувала за закон "Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" (№4032а).

Усвідомлення того, що необхідно створити спеціальний закон, який би регулював діяльність підприємств у Криму прийшло до народних депутатів ще у квітні. Однак від розробки законопроекту до його прийняття минуло майже чотири місяці. 

У початковій редакції законопроектом про вільну економічну зону у Криму, по суті, заборонялася будь-яка господарська діяльність. Враховуючи неприпустимість введення ембарго на торгівлю з Кримом та з метою забезпечення функціонування українських суб'єктів підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території України, експертами Федерації роботодавців України був розроблений альтернативний проект Закону України "Про особливості здійснення економічної діяльності на адміністративно-територіальних одиницях України" (№4196а). Цей законопроект був зареєстрований у Верховній Раді 27 червня.

Проте, за основу в першому читанні у Раді був прийнятий проект закону №4032а. Тому Федерація роботодавців України долучилася до його опрацювання та підготовки до другого читання. 

Разом із профільним парламентським комітетом та депутатами, ФРУ суттєво доопрацювала законопроект №4032а. Завдяки цьому були розширені можливості ведення господарської діяльності підприємствами Криму та їх співробітництва з підприємствами материкової України. ФРУ вдалося досягнути прийняття Закону, який дозволяє торгівлю з кримськими підприємствами, передбачає можливість експорту продукції з території Криму до третіх країн, за виключенням Росії. Що дуже важливо, документом передбачена можливість отримання сертифіката походження товарів з України для товарів, вироблених в Криму. Це відкриває можливість експортувати кримську продукцію на ринки ЄС.

Прийняття Закону також оголошує, що в межах Криму на 10 років створюється Вільна економічна зона. Це означає, що в Криму діє особливий правовий режим економічної діяльності юридичних осіб – зокрема, з підприємств у Криму не збираються українські загальнодержавні податки і збори, а митні процедури здійснюються у зонах митного контролю на адміністративному кордоні між Кримом та іншою територією України.

Крім того, Закон говорить про те, що до 1 січня 2015 року товари, які були вироблені, перероблені на тимчасово окупованій території України до набрання чинності Законом, вважаються товарами з українським статусом, які вільно переміщаються на іншу територію України без застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. 

Аби набути чинності, закон про ВЕЗ у Криму ще має бути підписаний Президентом та опублікований.