..

 

ФРУ звернулася до Голови НБУ з проханням повернутися до 50-відсоткового продажу валютних надходжень

28 серп. 2014

Національний банк України зобов'язав експортерів продавати 100% валютної виручки. Відповідна постанова правління НБУ №515 набрала чинності з 21 серпня 2014 року і має діяти до 21 листопада цього року. Таким чином, Нацбанк збільшив з 50% до 100% норму обов'язкового продажу на міжбанківській біржі виручки в іноземній валюті для резидентів України.

Україна повернулася до 1998 року. Шістнадцять років тому Нацбанк визнав, що не має достатньо валютних резервів, щоб утримувати курс гривні. Він зобов'язав експортерів продавати майже всі валютні надходження за гривню.

У далекому 1998 експортери мали відразу продавати 75% надходжень, але вже за тиждень цю цифру зменшили до 50%. У такому вигляді вона існувала довгі роки, аж доки в 2005 році обов'язковий продаж не скасували остаточно. Проте у 2012 році Нацбанк знову зобов'язав експортерів продавати 50%-ву частину валютної виручки, що одержується від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

В 2014 році, маючи серйозні проблеми з резервами, НБУ вирішив вдатися до вже перевіреного роками засобу впливу. Рішення Нацбанку викликало обурення у експортоорієнтованих підприємств та провідних суб'єктів господарювання, які здійснюють модернізацію виробничих процесів на базі імпортних високих технологій. Тому Федерація роботодавців України звернулася до Голови НБУ з проханням скасувати постанову №515 та повернутися до 50-відсоткового продажу валютних надходжень.

Такі підприємства-експортери виконують імпортні контракти, за якими постійно здійснюються розрахунки у валюті. Виконуючи ж зазначену Постанову НБУ, підприємства для своєчасного виконання контрактних зобов'язань змушені будуть залучати кредитні кошти, що в складних умовах сьогодення надто обтяжливо, а нерідко і неможливо – констатують у Федерації роботодавців України.

У ФРУ також наголошують, що важливо враховувати й той факт, що підприємства-експортери і так відчувають постійну нестачу обігових коштів через проблеми з відшкодуванням ПДВ, який якщо і відшкодовується, то відразу ж спрямовується на переплату з податку на прибуток.

Серед негативних наслідків від подібних нововведень Нацбанку ФРУ називають також зниження оподатковуваного прибутку, зростання собівартості продукції, зниження конкурентоспроможності, скорочення експорту, а отже – зменшення обсягів виробництва та втрату ринків. Як наслідок, промисловці будуть вимушені скорочувати робочі місця.