..

 

Виробники упаковки не повинні відповідати за її утилізацію

3 вер. 2014

Виробники упаковки не повинні відповідати за її утилізацію. На цьому наголошують в Федерації роботодавців України звернувшись з відповідним листом до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Нині законодавство в цій сфері регламентується законом про відходи та урядовою постановою від 2001 року №915 "Про впровадження системи збирання, сортування, транспортування, переробку та утилізацію відходів як вторинної сировини". Відповідно до зазначеного законодавства, виробники, які використовують в Україні тару і пакувальні матеріали або імпортують їх разом із продукцією, зобов'язані самостійно забезпечити приймання та утилізацію використаних тари і пакувальних матеріалів. Виконання цієї норми, зауважують в ФРУ, неможливо з кількох основних причин.

Ну, по-перше, для самостійної утилізації тари та пакувальних матеріалів суб'єктам господарювання на всій території України необхідно створити належну інфраструктуру, що на практиці практично неможливо – зауважують в ФРУ. А по-друге, ДП "Укрекомресурси", який по суті є монополістом на цьому ринку, примушує підприємства через суди укладати договір саме з ними. При цьому, навіть після укладення зазначених договорів, виконавці послуг фактично їх не надають, оскільки це практично знову ж таки неможливо. Так, в жодному з населених пунктів України не помічено поряд з контейнерами для побутових відходів, окремих контейнерів по збору використаного пакувального матеріалу окремих виробників, що уклали договори. Відсутні також і новітні заводи з переробки сміття, незважаючи на те, що Постанова №915 діє майже 13 років.

Окрім того, на практиці виникає парадоксальна ситуація. Наприклад, підприємство харчової промисловості виготовляє продукти харчування в споживчій тарі, яку відповідно до вищезгаданого законодавства зобов'язано або самостійно зібрати після вживання продукту споживачем, або доручити виконати свій обов'язок зі збору та утилізації упаковки іншій юридичній особі.

Як наголошується у листі Федерації роботодавців України до Уряду, самі виробники продукції в упаковці, не є джерелом утворення таких побутових відходів. На момент споживання продукції вони вже не є власниками цих відходів, а тому й не зобов'язані укладати договори на збирання, вивезення та утилізацію побутових відходів у вигляді решток пакувальних матеріалів, що утворилися за результатами споживання населенням продуктів харчування.

В ФРУ переконані, що вищезгадані нормативно-правові акти прийняті свого часу з метою збагачення окремих суб'єктів та фактично унеможливлюють їх практичне цільове застосування. Разом з тим, вони зобов'язують виробників нести додаткові необґрунтовані витрати.

Тому ФРУ вважає, що Прем'єр-міністр має дати доручення про скасування постанови КМУ №915 як такої, що містить корупціогенні чинники. Також в ФРУ готові долучитися до розробки законопроекту, що внесе відповідні зміни до окремих статей Закону України "Про відходи".