..

 

ФРУ: Закладені урядом у держбюджет-2015 економічні прогнози і показники абсурдні та абсолютно не враховують інтереси розвитку економіки

17 вер. 2014

КИЇВ, 17 вересня 2014 року. З того, що публічно озвучується Урядом про Бюджет-2015, випливає, що в ньому взагалі ніяк не враховані інтереси розвитку економіки – наголошують в Федерації роботодавців України.

Як зазначають в ФРУ, бюджетний процес проходить не прозоро і кулуарно. Представники бізнесу до процесу взагалі не залучаються.

З тих даних, які оприлюднюються, затверджений урядом прогноз макроекономічних показників на 2015 рік, на якому і повинен базуватися проект Бюджету, не витримує жодної критики – обурені в ФРУ. По-перше, він не має бази - прогноз на 2014 рік відсутній. По-друге, абсолютно незрозуміло, при якому розвитку подій уряд розраховує на розвиток ситуації за сценарієм 1, а при якому за сценарієм 2.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує дефіцит державного бюджету в 2015 році на рівні 3% ВВП. Натомість в Федерації роботодавців України менш оптимістичні відносно основних показників стану економіки. Так, в разі продовження військового конфлікту на сході України, роботодавці прогнозують падіння ВВП на рівні 8%. Втрати промисловості за цим сценарієм складуть, за прогнозами ФРУ, мінус 13%, а відтік інвестицій на кінець цього року сягне мінус 12 млрд. дол.

В Федерації роботодавців України наголошують на тому, що попередній урядовий прогноз потребує перегляду та розрахунку реальних показників при оптимістичному та песимістичному розвитку ситуації, зокрема, на Донбасі.

Крім того, роботодавці абсолютно не погоджуються з практикою влади постійно вносити зміни до податкового законодавства. Ці зміни, як наголошують в ФРУ, спрямовані на посилення фіскального тиску, які до того ж вносяться з порушенням вимог Бюджетного та Податкового кодексів - не за півроку до початку бюджетного року, а перед його початком або навіть по ходу. За наявними в Федерації роботодавців України даними, Кабмін має намір продовжити цю практику.

Нагадаємо, 15 вересня Кабінет Міністрів відмовився подавати до Верховної Ради проект Держбюджету на 2015 рік. За словами Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка Мінфін розробив два його варіанти на наступний рік. Перший варіант - на чинній базі оподаткування, та у відповідності з чинним бюджетним законодавством. Другий варіант бюджету, за словами прем'єра, без проведення податкової і бюджетної реформи, реформи ЄСВ, уряд не буде подавати до Ради, так як це буде бюджет економічного падіння, а не стабілізації.