..

 

Проблема пільгових пенсій на підприємствах потребує негайного вирішення

25 вер. 2014

Постійно зростаючі борги із відшкодування пільгових пенсій все частіше стають причиною банкрутства підприємств, а також ставлять під загрозу своєчасність виплати пільгових пенсій. На цьому наголосили представники Федерації роботодавців України під час зустрічі з керівником Пенсійного фонду.

За даними роботодавців, не менше 600 поки ще працюючих підприємств потерпають від значного навантаження з фінансування цих пенсій. Їх кількість постійно зростає. Кожне з цих підприємств може вже найближчим часом стати банкрутом, оскільки державні органи, виконуючи свою функцію відповідно до закону, вимагають своєчасної і повної сплати.

За таких умов вже завтра можуть опинитись без роботи більше 150 тисяч працівників. Бюджети недоотримають 2.4 млрд. грн. єдиного внеску та біля 1 млрд. грн. податку з фізичних осіб в рік. Ще 2.1 млрд. грн. буде потрібно на додаткові видатки на допомогу по безробіттю. І це без урахування допомог і субсидій, які держава буде вимушена сплачувати.

З іншого боку, Пенсійний фонд зобов'язаний щомісяця забезпечувати сотні тисяч пенсіонерів-пільговиків пенсіями, які на рік потребують більше 7.2 млрд. грн. В той же час борги підприємств вже перевищили 7 млрд. грн. і продовжують зростати.

Учасники зустрічі на прикладі конкретних підприємств обговорили можливі шляхи врегулювання в рамках існуючого правового поля конфліктних ситуацій, пов'язаних з боргами по пільгових пенсіях. Також були розглянуті перспективи системного вирішення проблеми пошуку джерел фінансування пільгових пенсій шляхом внесення змін до законів України, зокрема, на базі ініційованого бізнесом 4 липня 2013 року законопроекту № 2531а.

За результатами дискусії Сторони домовились найближчим часом утворити постійно діючу робочу групу, запровадити регулярний обмін інформацією щодо підприємств, які знаходяться у кризовому становищі; забезпечити проведення консультацій по конкретних проблемних ситуаціях підприємств із залученням місцевої влади, правоохоронних органів; у разі необхідності звертатись до КМУ щодо прийняття рішень спрямованих на нормалізацію роботи підприємств та недопущення їх ліквідації; додатково опрацювати законопроект №2531а з метою врахування всіх проблемних аспектів проблеми пільгових пенсій.