..

 

"Зменшення" кількості податків дорого обходиться бізнесу – Олексій Мірошниченко

9 жовт. 2014

Податкові зміни – це постійний стан української податкової системи. Пам'ятаю, як у 2010-му бізнес очікував позитивних змін від прийняття нового Податкового кодексу. Кодекс прийняли, але по сьогоднішній день ми не встигаємо за нововведеннями. Не одну тисячу змін було внесено в "стабільний і незмінний" Податковий Кодекс і кожного разу бізнес з тривогою очікує чергового "спрощення і покращення" податкового законодавства.

Ось і цього разу Уряд проанонсував нам нову податкову революцію, яка вже саме цього разу має полегшити життя підприємцям. Але все це зводиться до суто арифметичного зменшення податків в країні з 22 до 9. Принагідно, хочу нагадати з чого складається цифра 22.

Податкова система України передбачає справляння 17 загальнодержавних та 5 місцевих податків та зборів (обов'язкових платежів).

Загальнодержавні:
1) податок на прибуток підприємств;
2) податок на доходи фізичних осіб;
3) податок на додану вартість;
4) акцизний податок;
5) збір за першу реєстрацію транспортного засобу;
6) екологічний податок;

7) рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України;

8) плата за користування надрами;
9) плата за землю;

10) збір за користування радіочастотним ресурсом України;

11) збір за спеціальне використання води;

12) збір за спеціальне використання лісових ресурсів;

13) фіксований сільськогосподарський податок;                                                                                                                                                                                                                     14) збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;                                                                                                                                                                                        15)мито;                                                                                                                                                                                                                                                                                                        16) збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками;

17) збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності.

 
Місцеві:

1) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;                                                                                                                                                                                            2) єдиний податок;                                                                                                                                                                                                                                                                                  3) збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;                                                                                                                                                                                       4) збір за місця для паркування транспортних засобів;                                                                                                                                                                                                             5) туристичний збір.

Але чомусь Уряд сором'язливо забув згадати, що він додатково місяць тому запровадив ще 2 нових податки: 

1. Військовий збір – 1,5% з доходів фізичних осіб.

2. Збір з купівлі іноземної валюти – 0,5% від суми операції.

Та розширив базу оподаткування з діючих податків та зборів:

- введено оподаткування пасивних доходів фізичних осіб (у т.ч. процентів по депозитах) на рівні 15% (17%);

- введено оподаткування ПДВ за ставкою 7% лікарських засобів, медичних виробів тощо.

 
Також підняв ставки податків:

- піднято ставки акцизів майже на всі види підакцизних товарів у 1,25, 2 та більше разів;

- піднято ставки збору за користування радіочастотним ресурсом у 2 рази;

-піднято ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин у 2-8 разів.

 І не забув прийняти рішення щодо введення з 1 січня 2015 року ПДВ-рахунків, що призведе до відволікання обігових коштів підприємств на мільярди гривень.

Все це чергове "покращення" тільки збільшило фіскальне навантаження на легально працюючі підприємства загалом на десятки мільярдів гривень. У залежності від галузі фіскальне навантаження на легальний бізнес збільшилось на 5-30%.

При цьому ліквідації схем ухилення від оподаткування, детінізації бізнесу не відбулося. Практика адміністрування податків не змінилася та базується на накопиченні переплат та невідшкодованого ПДВ тощо. Все це сприяє подальшій руйнації конкурентного середовища в Україні.

І при цьому Кабмін закликає розвивати бізнес, створювати робочі місця, інвестувати в економіку України і з гордістю платити податки.

На мій погляд, Уряд повинен хоча б для себе з'ясувати чи запитати у бізнесу скільки у нас податків? Я думаю 24, але Кабмін як мантру повторює 22. Ми кажемо податки збільшуються, Уряд каже – зменшуються. Можливо ми про різні України говоримо?

Олексій Мірошниченко, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України.