..

 

Плани збору податків не повинні домінувати над законом

12 лист. 2014

Плани збору податків не повинні домінувати над законом. Мобілізація податків і стан економіки – не можуть бути відокремленими речами. На цьому наголосив заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник під час своєї робочої зустрічі з Головою Державної фіскальної служби Ігорем Білоусом.

У розмові з очільником ДФС Дмитро Олійник підкреслив, бізнес вже традиційно продовжує кредитувати державний бюджет. "За останні півроку обсяг цього безкоштовного кредитування держави бізнесом тільки збільшився. А тепер держава намагається експропріювати у бізнесу ще десятки мільярдів гривень за рахунок не включення податкових накладних, виписаних до 1 січня 2015 року", - наголосив Дмитро Олійник. Він також поінформував про те, що враховуючи загальний обсяг переплат податку на прибуток та заборгованість по невідшкодованому ПДВ, обсяг заборгованості держави перед бізнесом зріс з 68,6 млрд. грн. у січні до 88,7 млрд. грн. станом на 1 жовтня. "Чи не тому, що за 9 місяців цього року експорт через офшори збільшився із 25% в минулому році до 49% у 2014-му?", - акцентував Дмитро Олійник.
 
Заступник Голови Ради ФРУ також звернув увагу Голови ДФС на важливість більш прозорої та відкритої діяльності Служби, про що попередньо вже неодноразово ФРУ акцентувала у своїх листах до керівництва ДФС. Серед прикладів інформації, що має стати доступною для громадськості, заступник Голови Ради ФРУ назвав, зокрема, оприлюднення щомісяця в динаміці переплат з податку на прибуток та інших податків, заборгованості з відшкодування ПДВ або кількість відмов у реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі з обов'язковим зазначенням підстав для цього. "Бізнес чекає на створення прецедентів, коли непрофесійний податківець за непрофесійний акт перевірки та його керівник за незаконно прийняте за таким актом рішення будуть покарані. Але, для цього, перш за все, потрібно відмовитись від копіювання старої системи роботи служби", - додав Дмитро Олійник.
 
Заступник Голови Ради ФРУ також запросив Голову ДФС взяти участь у Форумі бізнес-об'єднань, який проходитиме у Києві 18 листопада і буде присвячений Податковій реформі. Крім представників експертного бізнес середовища, у Форумі планується участь керівників Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби України, представників Адміністрації Президента України, народних депутатів, представників міжнародних організацій та ЗМІ. Делегати Форуму проаналізують наслідки запровадження системи електронного адміністрування ПДВ для бізнесу та економіки України, а також презентують альтернативні шляхи вирішення проблем у сфері адміністрування ПДВ.