..

 

ФРУ закликає НБУ відмовитись від ідеї подальшого скорочення термінів повернення валютної виручки до 60 календарних днів

21 лист. 2014

КИЇВ, 21 листопада 2014 року. Федерація роботодавців України закликає керівництво Національного банку відмовитись від ідеї подальшого скорочення термінів повернення валютної виручки з 90 до 60 календарних днів.

Нацбанк в черговий раз неприємно здивував бізнес заявами свого керівництва в ЗМІ, але подібний експеримент може дуже дорого коштувати для валютного ринку та стану платіжного балансу України – попереджають в ФРУ.

Мова йде не тільки про проблеми машинобудівних підприємств, які позбавлені можливості постачати на експорт продукцію навіть з мінімальними термінами відстрочки платежу. Проблеми відчуватимуть і в інших галузях економіки. Фактично, скорочення термінів повернення валютної виручки пригнічує весь український несировинний експорт - йдеться у зверненні до Голови НБУ Валерії Гонтаревої.

Крім того, в ФРУ наголошують, що проблеми виникають і при закупівлі імпортних матеріалів. Наприклад, вітчизняні товаровиробники надають довготривалі, приміром 10 років, гарантії на запасні частини до техніки, що ними виробляється. На їх виконання за кордоном закуповують високоякісні комплектуючі, які не виробляються в Україні. Таким чином виникає ситуація, коли і за експортними, і за імпортними зобов'язаннями термін виконання контрактних зобов'язань перевищує навіть нинішній 90-денний термін для повернення валютної виручки. Це вже призводить до виштовхування легальних суб'єктів господарювання на шлях використання нелегальних схем у ЗЕД. Подальше скорочення термінів сприятиме ще більшому збільшенню "тіні". 

У ФРУ також попереджають про збільшення кількості випадків, коли нерезиденти внаслідок зазначених проблем українських товаровиробників виставлятимуть претензії, повертатимуть поставлену на експорт продукцію, а також відмовлятимуться від майбутніх закупівель української продукції. Тим самим, підприємства нестимуть ще більші збитки та будуть змушені згортати зовнішньоекономічну діяльність.

У Федерації роботодавців України переконані, що навіть практика застосування скорочення терміну повернення валютної виручки зі 180 до 90 календарних днів вже довела свій негативний вплив на виробничу та фінансову діяльність підприємств багатьох секторів економіки. Тому, замість ще більшого скорочення цього терміну, слід, навпаки, розглянути питання повернення до термінів розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 180 календарних днів.