..

 

Відключення підприємств від електроенергії без попередження продовжуються – Федерація роботодавців України

15 груд. 2014

КИЇВ, 15 грудня 2014 року. Відключення підприємств від електроенергії без попередження продовжуються. Про це заявив Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

"Федерація роботодавців України продовжує отримувати скарги від підприємств з кількох регіонів щодо відключення електроенергії без попередження. При цьому є випадки вибіркового непрозорого відключення енергопостачання без урахувань технологічних особливостей виробництва – без електроенергії може залишитись одне або два підприємства з кількох виробництв однієї галузі, які знаходяться на одній вулиці чи в межах одного кварталу. Чому застосовується саме такий алгоритм, незрозуміло – інформація про методику вибору підприємств для відключення залишається закритою. Тому Федерація роботодавців не виключає корупційних ризиків на етапі визначення підприємств для відключень у разі виникнення такої необхідності", – сказав Руслан Іллічов. За його словами, подібні ситуації призводять до непередбачених прямих збитків для бізнесу та економіки України. Крім того, внаслідок не прогнозованих відключень електроенергії виходить зі строю обладнання.

Щоб врегулювати ситуацію, ФРУ звернулась до міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина та виконувача обов'язків Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Юлії Ковалів з пропозицією створити міжвідомчу робочу групу з проведення аудиту механізмів відключення електроенергії для промислових підприємств. До такої групи повинні увійти представники Міненерговуглепром, НКРЕКП, НЕК «Укренерго», обласних енергопостачальних компаній. 

"Робоча група може розробити прозорий механізм вимушених відключень електроенергії та застосування графіків обмежень її використання, який виключав би корупційну складову при прийнятті рішень припинення електропостачання", – відзначив Руслан Іллічов.