..

 

В ФРУ закликають продовжити дію мораторію на перевірки бізнесу до кінця 2015 року

21 квіт. 2015

КИЇВ, 21 квітня 2015 року. В Федерації роботодавців України закликають Верховну Раду України продовжити дію мораторію на перевірки бізнесу до кінця 2015 року.

"З введенням мораторію з серпня 2014 року, контролюючі органи дійсно менше перевіряли бізнес", - констатував сьогодні заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко в ході прес-конференції, на якій було представлено аналітичний огляд моніторингу ситуації з перевірками підприємців під час дії мораторію.

Він поінформував, що контролери навідувались "у гості" до підприємців загалом на 65,3% менше, ніж у першому півріччі минулого року, коли мораторій ще не діяв.

За даними проведеного ФРУ моніторингу, на 83% поменшала кількість планових та на 44% кількість позапланових перевірок. Що стосується позапланових перевірок, то за зверненнями фізичних і юридичних осіб було проведено на 65% перевірок менше. За дорученнями правоохоронних органів та органів прокуратури менше перевіряли бізнес на 83%.

Позитивний дерегуляційний ефект спостерігався і у кількості посадових осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності, яка зменшилась на 89%. Але при цьому Олексій Мірошниченко зауважив, що збільшилися майже у п'ять разів самі розміри штрафів. "Користуючись правом встановлювати розмір штрафу в рамках нижньої або верхньої межі, контролюючі органи все частіше обирають верхню межу санкції", - наголосив Олексій Мірошниченко.

"Крім того, навіть під час мораторію, контролери все одно примудрилися здійснити у другому півріччі 2014 року більше 223 тис. перевірок. Майже 60 тис. з них були плановими", - поінформував експерт ФРУ.

Лідерами за кількістю перевірок у другому півріччі минулого року стали - Державна ветеринарна та фітосанітарна служба, Пенсійний фонд України та Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Більше всіх наклали фінансових санкцій за цей період - Антимонопольний комітет України, Державна архітектурно-будівельна інспекція та Національна комісія з цінних паперів України.

Заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко також відзначив, що під час дії мораторію на перевірки в Україні, з'явилися нові негативні тенденції. "Контролюючі органи навчились обходити мораторій на перевірки. Як приклад, через отримані в уряді дозволи, контролери перевіряють бізнес або ж продовжують незаконно здійснювати контрольно-наглядову діяльність перебуваючи у стані ліквідації", - додав Олексій Мірошниченко.