..

 

Агентство з модернізації України створено у Відні

3 бер. 2015

Через 200 днів Агентство представить чіткий план виходу України з кризи. За попередніми оцінками, для відновлення та модернізації української економіки необхідно 300 мільярдів доларів інвестицій. Агентство створено представниками французьких, британських, німецьких ділових кіл за ініціативи Федерації роботодавців України та профспілок. ФРУ, профспілки та представники європейської бізнес-еліти проводять переговори з потенційними інвесторами про залучення інвестицій в Україну.

ВІДЕНЬ, 3 березня 2015 року. Представники Франції, Німеччини та Великобританії підтримали пропозицію Федерації роботодавців України та профспілок, та створили Агентство модернізації України. Через 200 днів агентство представить чіткий комплексний план модернізації України. За результатами форуму "Україна завтра", який пройшов у Відні, підписи під декларацією про створення агентства поставили голова Німецько-українського форуму Райнер Лінднер, голова Німецько-Української парламентської групи, депутат Бундестага Карл-Георг Вельман, французький громадський діяч, філософ і публіцист Бернар-Анрі Леві та член палати лордів британського парламенту лорд Річард Різбі. План модернізації України будуть готувати вісім відомих європейських політиків та бізнесменів, які очолили напрямки євроінтеграції України, з охорони здоров'я, фінансам та податкам, економіці, торгівлі, конституційній реформі, та юриспруденції, протидії корупції та застосування законів.

У підсумковій декларації форуму зазначається: "Програма модернізації включатиме основні положення, які мають вирішальне значення для майбутнього України: реформи Конституції, правової системи та державних інститутів, інтеграція в Європейських Союз, боротьба з корупції, питання фінансового сектору та системи управління, модернізації економіки, торгівлі та охорони здоров'я. З початком впровадження реформ буде створено Український фонд відновлення з метою підтримки сталого розвитку економіки та інфраструктури".

Агентство було створено після 9 місяців роботи Федерації роботодавців з провідними політиками та бізнесменами Європи. Минулого року у Відні пройшли два круглих столи, на яких було визначено ключові перешкоди для встановлення довгострокового миру в Україні та її економічного розвитку. Декларація, підписана за підсумками форуму "Україна завтра", відзначає роль попередніх круглих столів, які пройшли у Відні за участю Федерації роботодавців України: "Численні пропозиції перших круглих столів з конституційної реформи, децентралізації, економічної політики та зовнішньої торгівлі з Європейським союзом та Євразійським економічним союзом пізніше знайшли своє відображення в результатах Мінських переговорів. В українському громадянському суспільстві широко вітали Вінський процес. Федерація роботодавців України та профспілки України запропонували створити Агентство з модернізації України, щоб продовжити та інституціоналізувати реформаторські зусилля учасників "Віденських круглих столів", – йдеться у підсумковому документі форуму "Україна завтра".

Разом з Агентством модернізації буде створено фонд реконструкції Україні, зазначив Голова Ради ФРУ Дмитро Фірташ. Паралельно з розробкою плану, ми вже будемо вести переговори з інвесторами і враховувати їх думку й інтереси. Ми хочемо привернути сумарно 300 мільярдів доларів. Така сума, за попередніми оцінками, потрібна для повної якісної реконструкції української економіки. І важливо, що ці гроші підуть у бізнес і конкретні проекти. І ми зможемо відразу ж бачити їх ефективність", - додав Голова Ради ФРУ.

У декларації, підписаній представниками Німеччини, Франції і Великобританії говориться, що найбільшим сусідом Європи була і залишається Росія, яка має глибокі історичні та культурні зв'язки з Україною. "Тому ініціатори створення Агентства з модернізації України також хочуть внести свій внесок у нормалізацію відносин із Росією. Меморандум першого круглого столу у Відні затвердив, що стабілізація ситуації в Україні та реформи є спільним інтересом ЄС і Росії. Для успішного економічного розвитку України, у свою чергу, необхідна тісна співпраця з обома економічними зонами - Європейським Союзом та Євразійським економічним союзом", - наголошується у документі.

Глава Німецько-української парламентської групи, депутат Бундестагу Карл-Георг Вельман представив експертів, які готуватимуть план модернізації України. Напрямок європейської інтеграції очолив Гюнтер Ферхойген, єврокомісар з питань розширення ЄС в 1999-2004 роках. Напрямок фінансів та податків очолив Пеєр Штейнбрюк - автор програми порятунку євро під час економічної кризи 2008 року. Економічний напрям очолила Лоранс Парізо - одна з найбільш впливових жінок Франції, яка в 2005-2013 роках очолювала Асоціацію французьких роботодавців (MEDEF). Глава торгового напряму - британець лорд Мандельсон, який працював в урядах Тоні Блера і Гордона Брауна, а пізніше був єврокомісаром з торгівлі. Руперт Шольц очолив напрямок реформування Конституції і юриспруденції. Антикорупційне напрямок очолив поляк Влодзімеж Чимошевич, який в 1996-1997 роках був прем'єр-міністром Польщі, а на посаді глави МЗС Польщі (2001-2005 роки) підписав договір про вступ Польщі до ЄС. Напрямок застосування законів очолив лорд Макдональд, який в 2003-2008 роках був головним прокурором Англії та Уельсу. Напрямок охорони здоров'я очолив Бернар Кущнер - колишній глава МЗС Франції і засновник організації "Лікарі без кордонів".