..

 

Українські роботодавці готують план розвитку України з інвестиційним пакетом у 300 млрд. доларів

2 черв. 2015

Метою реформ на найближчих 10 років роботодавці назвали збільшення тривалості життя з 71 до 74 років, збільшення витрат на охорону здоров'я в три рази до 1500 доларів на людину на рік, забезпечення зростання ВВП на 50-60%

КИЇВ, 2 червня 2015 року. Українські роботодавці готують альтернативний урядовому довгостроковий план розвитку України, для реалізації якого планують залучити близько 300 млрд. доларів інвестицій. На з'їзді Федерації роботодавців України, який проходить у Києві під девізом "Україна завтра", зібралися більше 200 власників і керівників українських підприємств – делегатів, що представляють інтереси 8,5 тис. великих, середніх і малих підприємств, на яких працюють більше 5 млн. чоловік.

Цілями реформ на найближчі 10 років названі збільшення тривалості життя з 71 до 74 років, збільшення витрат на охорону здоров'я в три рази до 1500 доларів на людину на рік, забезпечення щорічного зростання ВВП на 5-6%. Необхідні кроки для реалізації плану – завершення збройного конфлікту на Сході України, створення умов для залучення іноземних інвестицій та будівництва нових промислових підприємств, збільшення присутності України на зовнішніх ринках.

З ініціативи Федерації роботодавців України та найбільших профспілок було створено Агентство модернізації України, яке залучає європейських і українських політиків та експертів для розробки програми модернізації України. Документ буде представлений у вересні 2015 року. За результатами буде створено інвестиційний фонд обсягом у 300 млрд. доларів.

У ФРУ відзначають, що політика уряду і реальна відсутність реформ призводять до деіндустріалізації України і втрати промислового потенціалу. "За останній рік промисловість втратила 600 тисяч робочих місць. Руйнується промисловість. Я вважаю, що це спланована акція по перетворенню України у аграрний придаток", – заявив заступник Голови ФРУ Олексій Мірошниченко в ході доповіді про результати роботи Федерації за 2013-2014 рр.

Дмитро Фірташ: "Якщо Україна прийме програму реформ, під яку іноземні інвестори виділять гроші, війни не буде"

Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ зазначив, що для відновлення і розвитку України необхідні багатомільярдні інвестиції. "В економіку України потрібно залучити близько 300 млрд. доларів. Очевидно, що це довгостроковий процес. Наше ключове завдання – створювати робочі місця. Уряд взагалі не займається цим питанням, і ви бачите яке сьогодні безробіття. І сьогодні перед бізнесом стоїть завдання не просто створювати нові, а навіть утримати існуючі робочі місця. За нашими оцінками, за останній рік Україна втратила близько 1 мільйона робочих місць, і, на жаль, це ще не межа. За рік люди, які знаходяться в уряді, не зробили ніяких реформ. Тому роботодавці повинні почати впливати на ситуацію в країні, щоб стабілізувати економіку", – сказав Дмитро Фірташ.

Голова Ради ФРУ зазначив, що прийняття Україною програми реформ, розробленої Агентством модернізації України, дозволить встановити мир в Україні. "Якщо Україна прийме програму реформ, під яку іноземні інвестори виділять гроші, війни не буде", – підкреслив Дмитро Фірташ.

"Як роботодавці, в цій ситуації ми повинні взяти на себе певну відповідальність, але потрібні умови роботи. Європейці гроші просто так не дають, це не роздача подарунків. Це гроші поворотні. Єдине, що ми говоримо, – дайте гроші під зрозумілі відсотки, під 2-3-4% річних. А у нас, ви знаєте, що – 30-35%. Друге – дайте не короткострокові на місяць, два-три. Тому що бізнес не може нічого зробити за три місяці. Якщо ти тільки починаєш думати про створення робочих місць, якихось нових підприємств, від моменту твоєї думки до кінця, коли ти виробиш і запустиш, проходить 7-8 років. Бо спочатку план, потім проект, потім дозвільна система, потім роки 3 ти будуєш. А потім ще треба окупати років 5. Тому для проривів нам потрібні досить довгі гроші – не менше, ніж на 10 років".

Серед першочергових інвестиційних напрямків Голова Ради ФРУ назвав інфраструктурні проекти. "Розвиток інфраструктури дозволить розвивати й інші галузі. Доріг у необхідній кількості немає, є тільки напрямки. Тому нам потрібно створити основні транспортні вузли. В Агентстві модернізації ведеться робота з проектування промислових майданчиків, до яких будуть підведені електроенергія, водопостачання і газ. На цих майданчиках будь-який інвестор зможе побудувати підприємство, і країна відразу відчує економічний ефект", – зазначив Голова Ради ФРУ.