..

 

ПДВ буде відшкодовуватися автоматично за наявності фінгарантій Ощадбанку, Укрексімбанку або Укргазбанку

4 серп. 2015

Кабінет Міністрів прийняв постанову №538 від 29 липня, якою встановив, що платники ПДВ, які мають фінансові гарантії Ощадбанку, Укрексімбанку або Укргазбанку, отримують право на автоматичне відшкодування податку. Про це йдеться у вказаній постанові.

"Затвердити перелік банків, отримання фінансової гарантії яких надає право на автоматичне бюджетне відшкодування податку на додану вартість платникам такого податку", - наголошується в документі.

До переліку увійшли три вищевказаних банки.

Затвердження переліку банків передбачено Податковим кодексом: фінансова гарантія банку є однією з вимог, дотримання якого дає платнику податку право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ.

Кабмін також доручив Міністерству фінансів внести зміни до його нормативно-правових актів в частині визначення вимог до банків, які можуть бути додатково включені до переліку, затвердженого цією постановою.

Державі належить по 100% акцій Ощадбанку та Укрексімбанку, а також 94,7% акцій Укргазбанку.

За підрахунками Федерації роботодавців України, станом на 1 липня 2015 року заборгованість держави з відшкодування ПДВ на поточні рахунки підприємств збільшилася до 26 млрд. грн. (з початку року 2014 року збільшення на 11 млрд. грн.). При цьому з суми ПДВ, заявленої платниками до відшкодування на поточні рахунки, у 2014 році 6,9 млрд. грн. було відшкодовано ПДВ-облігаціями. Тобто, фактично, термін їх відшкодування був також перенесений у часі. На сьогодні з цієї суми непогашеними є 6,2 млрд. грн. Таким чином, загальне збільшення боргу держави з відшкодування ПДВ на поточні рахунки платників податків з початку 2014 року склало 17,2 млрд. грн. з 15 млрд. грн. до 34 млрд. грн.

ПДВ, заявлений до відшкодування в рахунок майбутніх платежів на 1 квітня 2015 року склав – 3 млрд. грн.

Перевищення податкового кредиту над зобов'язаннями – 14 млрд. грн. (з початку 2014 року зростання на 5 млрд. грн.).

Переплати до держбюджету складають 48 млрд. грн. (з початку 2014 року зростання на 21 млрд. грн.).

Таким чином, держава змушує бізнес кредитувати бюджет загалом на суму понад 99 млрд. грн. При цьому, з початку 2014 року сума "кредитування" зросла більш ніж на 34 млрд. грн.