..

 

Черкаський бізнес підтримав законодавчі інвестиційні ініціативи Федерації роботодавців України

17 вер. 2015

Черкаси, 15 вересня 2015 року. Нові підходи до роботи з інвесторами пропонують у Федерації роботодавців України. Представники бізнесової спільноти, провідні експерти та науковці вже напрацювали низку законопроектів. Усе – для залучення інвесторів в Україну. Свої ініціативи ФРУ презентувала тепер вже у Черкаській області, на розширеному засіданні правління об'єднання організацій роботодавців, участь у якому взяли також голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко та міський голова Черкас Сергій Одарич.

"Ці законодавчі інвестиційні ініціативи показують, що бізнес нині мобілізував всі свої зусилля навколо збереження промислового потенціалу і розвитку інвестиційної привабливості України", - сказав під час засідання голова Черкаського обласного об'єднання роботодавців Борис Райков.

Нині в Україні діє 12 законодавчих актів, що регулюють інвестиційну діяльність. Але навіть такий вагомий перелік не сприяє збільшенню інвестицій в економіку України. Економічна криза та збройний конфлікт на Сході вимагають новацій у роботі з інвесторами.

"Ми зараз мобілізуємо зусилля, аби розвивати наш промисловий потенціал та покращувати інвестиційну привабливість", – розповіла одна із розробниць пакету законодавчих інвестиційних ініціатив, керівник групи експертів Спілки податкових консультантів України Людмила Рубаненко. – "Законопроекти, що ми розробили, заохочують інвестування та не вимагають витрат держбюджету. Навпаки ми створимо стимули для залучення значних фінансових капіталів", - підкреслила Людмила Рубаненко.

Йдеться про преференції для інвесторів, передусім, податкові. Це, зокрема, застосування податкових векселів і звільнення від мита при ввезенні нового обладнання, пільги зі сплати земельного податку. Крім того, пропонується також застосовувати прискорену амортизацію або поділ ризиків при амортизації основних засобів, шляхом віднесення на витрати 50% їх вартості в перший рік експлуатації. Інші стимули, що пропонуються українським бізнесом - звільнення підприємства від сплати пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту. Крім того, підприємство може бути звільнене від обов'язкового продажу валютної виручки і зменшення термінів розрахунків в іноземній валюті.

У свою чергу, очільник Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко також підтримав запропоновані командою ФРУ стимули для інвесторів. "Зараз такі стимули вкрай необхідні для інвесторів. Інвестори мають розуміти, що їх чекають в Україні та що тут мінімізують їхні ризики. Ми поступимося інвестору на старті, а згодом лише виграємо, коли його проект запрацює", - наголосив Юрій Ткаченко. Губернатор Черкаської області також розповів, що в області вже створюються умови для інвесторів. Зокрема, спрощується процес реєстрації бізнесу, дозвільні процедури, земельна бюрократія та запроваджуються ліберальні місцеві податки. "Якщо 2014 рік область починала з нульовою інвестиційною активністю, то за півтора року лише капітальних інвестицій у нас освоєно понад 4 млрд. грн.", - резюмував керівник Черкаської області.