..

 

Проблеми бізнесу в зоні АТО з Києва не видимі

18 вер. 2015

СЄВЄРОДОНЕЦЬК, 18 вересня 2015 року. Проблеми бізнесу в зоні АТО з Києва не видимі. Тут війна і бізнес один на один вирішує всі свої проблеми і проблеми міст, в яких працює.

Свавілля з боку контролюючих органів, підвищені тарифи на електроенергію у цьому регіоні порівняно з іншими в Україні, відлучення підприємств від участі у державних програмах на відновлення інфраструктури на фоні того, що бізнесмени самостійно відновлюють зруйновані дитячі садки, мости, школи, лікарні та комунікації. Болить бізнесу в зоні АТО і проблема перереєстрації підприємств, які знаходяться фактично на територіях не підконтрольних Україні. Важливим питанням залишається також енергетична безпека для цих підприємств. А влада все перевіряє, донараховує, штрафує і не веде жодного діалогу.

Колись промисловий гігант, нині Донбас - регіон підвищеного ризику для інвесторів. Чим їх зацікавити і як повернути, адже зруйнований війною цей регіон непривабливий для інвестора. Але підприємства продовжують працювати. Правда, їх керівники дивуються - чому влада залучає для того ж відновлення Донбасу підприємства з інших областей. Про все це вони розповідали на зустрічі з керівництвом та експертами Федерації роботодавців України.

"Ми готові, а якщо і влада готова відновлювати Донбас, то нехай покличе нас за стіл переговорів і оголосить умови нашої спільної роботи. В наших інтересах, чим швидше тут все відновиться, тим швидше відродиться економіка всієї країни", - наголосив представник Сєвєродонецького заводу будівельної кераміки Сергій Помазанов.

"Люди тут розповідають про конкретні проблеми - міст підірваний, вони його відремонтували за власний кошт. Тим часом влада, якої тут і не було навіть, відповідає - Чому ви заявку не подали, давайте готуйте документи. Так тоді виникає питання - Що це за влада така?" – обурений заступник голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Залучити інвестиції в регіон можна - переконують в Федерації роботодавців України і пропонують свій пакет розроблених законопроектів. Новації стосуються всієї України, для Донбасу ж - особливі положення. Наприклад - встановити обсяг інвестицій не менше ніж півмільйона євро, а для депресивних регіонів і зони АТО - удвічі менше цієї суми. А ще стимули для роботи інвестора.

"Це 50 відсотків амортизації в перший рік експлуатації. Наступне, - це застосування податкових векселів з ПДВ строком на 3 роки при ввезенні нового обладнання або комплектуючих, звільнення від сплати мита на ввезення обладнання", - розповів під час зустрічі з луганським бізнесом Дмитро Олійник.

Одна із головних проблем, про яку розповідали на цій зустрічі місцеві підприємці та керівники заводів - це оплата за ресурси, які або зруйновані в результаті бойових дій або ж законсервовані.

 "Ми внесли пропозицію про зниження земельних ставок податків або взагалі звільнення від плати за землю в цих регіонах. Цей термін може досягти 10 років і все це необхідно вирішувати на рівні місцевої влади", - сказав член Ради ФРУ, один із розробників стимулюючих інвестиції в Україні законопроектів Леонід Рубаненко. 

ФРУ пропонує використовувати вже перевірений досвід Китаю, Польщі, Туреччини. За підрахунками фахівців Федерації роботодавців України - за 3 роки після введення таких нововведень інвестиції тільки в переробну промисловість країни складуть 9 млрд. дол. А це, зокрема, і відродження інфраструктури Донбасу, і нові робочі місця.

Федерація роботодавців України уважно вислухала всі озвучені бізнесом Луганської області проблеми. Всі вони найближчим часом будуть відображені у відповідних зверненнях ФРУ до центральних органів виконавчої влади.