..

 

ФРУ виступає проти нових обмежень від Нацбанку для зовнішньоекономічних розрахунків

22 груд. 2015

Федерація роботодавців України закликає Національний банк терміново відкликатилист №25-02002/101317 "Про використання індикаторів підозрілих фінансових операцій", який блокує нормальну роботу валютного ринку.
 
ФРУ отримує численні звернення від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, які обурені новими обмеженнями, що були введені з 18 грудня НБУ для зовнішньоекономічних розрахунків.
 
Так відповідальність за віднесення операцій до підозрілих НБУ поклав на комерційні банки. При цьому, за кожною валютною транзакцією уповноважені банки зобов'язані формувати висновок про віднесення або не віднесення операції до категорії підозрілих. Такий висновок, якщо в ньому міститься обґрунтування банку про можливу підозрілу операцію клієнта, може бути підставою для невиконання банком даної фінансової операції.
 
В Федерації роботодавців України відзначають, що критерії віднесення операцій до підозрілих у листі викладено надто не конкретно, через що значна кількість банків перестраховується та масово відмовляє клієнтам у придбанні валюти.
 
Зазначені обмеження в значній мірі заблокували можливості для здійснення розрахунків у сфері ЗЕД – наголошують в ФРУ. Причому в найбільшій мірі постраждають малий та середній бізнес.
 
НБУ слід утриматися у подальшому від подібних, "нездорових" експериментів над валютним та грошово-кредитним ринками, а також від створення нових бар'єрів, що заважають нормальному здійсненню суб'єктами господарювання зовнішньоекономічної діяльності - вважають в Федерації роботодавців.