..

 

ФРУ розпочала кампанію по захисту підприємств від невиправданих мільйонних витрат через безглузді новації у правилах пожежної безпеки

28 січ. 2016

Федерація роботодавців України оголошує про початок кампанії по захисту підприємств від невиправданих мільйонних витрат через безглузді новації у правилах пожежної безпеки. Мова йде про затверджені у грудні 2014 року наказом №1417 Міністерства внутрішніх справ окремі положення, які зобов'язують підприємства і організації встановити на своїх електрощитових та електрощитках автономні прилади пожежогасіння - піростікери.
 
У своїх зверненнях на адресу Федерації роботодавців України підприємства скаржаться, що вимоги забезпечення електрощитів новим устаткуванням вже містяться в приписах, які складені за результатами перевірок протипожежного стану, та є обов'язковими до виконання. На багатьох підприємствах строк виконання вимог припису закінчується вже 1 березня цього року.
 
Підприємства обурені розцінками на піростікери і наголошують, що при розрахунку вартості послуг по встановленню даних приладів на одну з багатьох електрощитових компресорного цеху, вартість склала майже 500 тис. грн. "Для забезпечення всіх електрощитків та електрощитових необхідно витратити десятки мільйонів гривень, що є непосильним фінансовим навантаженням для нас", - йдеться в одному із звернень підприємств харчової промисловості.
 
Враховуючи, що у середньому на великому підприємстві близько тисячі одиниць, які мають бути обладнані приладами пожежогасіння, нескладно порахувати мільйонні витрати.
 
Вивчивши ринок автономних системам пожежогасіння, виявилося, що єдиним виробником піростікерів - автономних приладів пожежогасіння для локальних пожеж, - є російська фірма у Москві ТОВ "ПіроХіміка-Центр", а реалізація приладів в Україні здійснюється лише через ексклюзивного представника торгової марки "Піростікер АСТ" - ТОВ "Сучасні технології пожежогасіння".
 
Але головне навіть не це, а те, що незрозуміла сама необхідність встановлення автономних систем пожежогасіння. У своїх зверненнях керівники підприємств зазначають, що завдяки планово-попереджувальним роботам, які не потребують значних матеріальних вкладень, а тільки своєчасного реагування на недоліки в експлуатації, на підприємствах практично не буває пожеж в електрощитах. До того ж, система протипожежного захисту більшості нових підприємств та організацій включає в себе сучасні системи пожежогасіння.
 
Про економічну недоцільність застосування автономних систем пожежогасіння говорить і статистика пожеж, яку наводить Український науково-дослідний інститут цивільного захисту при ДСНС України. За його даними, за період з 2002 по 2014 роки, кількість пожеж в електрощитах від загальної кількості пожеж в Україні складає лише близько 0,5%, а прямі збитки, завдані цими пожежами, складають лише 0,3% від загальної їх кількості по країні.
 
 
Таким чином, складається ситуація, коли зі зміною нормативного документу всі підприємства, установи та організації зобов'язані вкладати величезні кошти на обладнання, встановлення якого є недоцільним, і яке до того ж виробляється тільки в Російській Федерації та не має більше аналогів.
 
З даної проблематики до ФРУ звернулося більше двадцяти великих підприємств паливно-енергетичного комплексу, металургійної, оборонної, хімічної, харчової промисловості, машинобудування, морського транспорту з одинадцяти областей України. У свою чергу Федерація роботодавців України вже підняла це питання перед Віце-прем'єр-міністром України Геннадієм Зубко. ФРУ наполягає на необхідності термінової розробки та внесення змін до Правил пожежної безпеки (НАПБ А.01-001-2015), які вилучають положення про обладнання електрощитів, групових електрощитків автономними системами пожежогасіння (п.1.16). Крім того, по даному питанню вже найближчим часом в Федерації роботодавців України буде проведено круглий стіл з представниками підприємств.
 
Відповідальний експерт, який координує це питання в ФРУ:
Наталія Гостєва (департамент дерегуляції підприємницької діяльності)
(044) 251-70-21, 097 119 30 93