..

 

У Верховній Раді зареєстрований ініційований ФРУ законопроект, який врегульовує ситуацію з компенсацією зарплат мобілізованим

4 лют. 2016

Роботодавці активізували свої спроби вплинути на ситуацію з компенсацією заробітних плат мобілізованим працівникам. У Верховній Раді народним депутатом Анатолієм Гіршфельдом зареєстрований ініційований Федерацією роботодавців України законопроект №4006. Він вносить зміни до Кодексу законів про працю України, в частині визначення джерел фінансування гарантій мобілізованим працівникам.
 
Законопроект передбачає збереження місця роботи та посади для мобілізованих працівників та компенсацію з Державного бюджету середнього заробітку на підприємстві. Таким чином, вважають в ФРУ, можна буде дотримуватись принципу справедливості, коли ті, хто не бере участі у захисті країни, шляхом сплати цільового податку підтримає тих, хто їх захищає.
 
 
Нагадаємо, у грудні 2016 року Верховна Рада повністю ліквідувала зобов'язання держави компенсувати середню заробітну плату мобілізованим працівникам. Як результат, з урахуванням прийнятих законодавчих змін, з 1 січня 2016 року роботодавець має сплачувати у повному обсязі зарплату+ЄСВ за мобілізованого працівника. При цьому, роботодавці також змушені найняти на незайняте робоче місце мобілізованого іншого працівника та навчити його, і, відповідно, несуть не менше ніж подвійне навантаження по витратах на робочу силу.
 
За попередніми підрахунками експертів ФРУ, витрати роботодавців на зарплату збільшаться не менше ніж на 2 млрд. грн., а з урахуванням норм ст. 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" роботодавці будуть змушені сплатити з них єдиний внесок ще майже на півмільярда гривень. Тим самим, загально, у 2016 році роботодавці будуть змушені додатково витратити не менше ніж 2.5 млрд. грн.