..

 

ФРУ ініціює перед ДСНС та МВС виключення з правил пожежної безпеки новацій, що несуть невиправданні, багатомільйонні втрати для підприємств

18 лют. 2016

В Федерації роботодавців України відбулась нарада з фахівцями з питань пожежної безпеки та охорони праці, які представляли великі підприємства паливно-енергетичного комплексу, металургійної, оборонної, хімічної, харчової та машинобудівної промисловості. Під час цієї наради була сформована єдина позиція представників бізнесу відносно виключення з Правил пожежної безпеки, які набули чинності у березні 2015року, положень, що зобов'язують підприємства та організації встановити на своїх електрощитових та групових електрощитках так звані автономні системи пожежогасіння - піростікери.
 
Всі учасники наради, включаючи експертів Київенерго та Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту ДСНС України, одноголосно підтримали необхідність вилучення з Правил пожежної безпеки зазначених положень.
 
Мало того, що єдиним виробником цих приладів є російська компанія у Москві ТОВ "ПіроХіміка-Центр", а реалізацію в Україні здійснює лише один ексклюзивний представник, так ще абсолютно незрозуміла ані технологічна, ані економічна доцільність в таких автономних приладах пожежогасіння.
 
Під час своїх виступів представники підприємств висловлювали обурення розцінками на піростікери. Начальник служби охорони та техногенної безпеки ПАТ "Житомирський маслозавод Рудь" Сергій Сікан розповів, що для обладнання піростікерами тільки однієї електрощитової компресорного цеху, необхідно буде витратити майже 500 тис. грн.
 
"На нашому підприємстві майже 600 тис. щитків. Щоб всі їх обладнати автономними системами пожежогасіння необхідно витрати 31 млн. грн. При цьому, гарантійний строк експлуатації піростікерів складає лише 5 років", - підтримав свого колегу з "Житомирського маслозаводу" фахівець ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект" Семен Єфанов. Він також зауважив, що для електрощитових цього підприємства навіть технологічно неможливо встановити піростікери, адже для цього необхідно буде додатково повністю переобладнати самі електрощитові.
 
Цікавим для калькуляції невиправданих мільйонних витрат для підприємств став і приклад начальника відділу цивільного захисту "Запорізького титаново-магнієвого комбінату" Ігоря Обіхода, який розповів, що на цьому потужному промисловому підприємстві взагалі налічується 1 млн. електрощитових.
 
Але головне і те, що незрозуміла сама необхідність встановлення автономних систем пожежогасіння. У своїх виступах фахівці з пожежної безпеки підприємств зазначали, що завдяки планово-попереджувальним роботам, які не потребують значних матеріальних вкладень, а тільки своєчасного реагування на недоліки в експлуатації, на підприємствах практично не буває пожеж в електрощитах. До того ж, система протипожежного захисту більшості нових підприємств та організацій включає в себе сучасні системи пожежогасіння.
 
Про недоцільність застосування автономних систем пожежогасіння говорить і статистика пожеж, яку під час наради навів начальник науково-дослідного центру технічного регулювання Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту при ДСНС України Вадим Ніжник. "Європейський досвід регулювання технічних вимог того або іншого виду продукції базується, у першу чергу, на статистиці виникнення або ризиків виникнення небезпек. В Україні, за період з 2002 по 2014 роки, кількість пожеж в електрощитах від загальної кількості пожеж в країні складає лише близько 0,5%, а прямі збитки, завдані цими пожежами, складають лише 0,3% від загальної їх кількості по країні. Відповідно, де ж актуальність або необхідність у розробці технічної норми, яка зобов'язує додатково встановлювати на підприємствах та установах ще й автономні системи пожежогасіння?", - зауважив Вадим Ніжник. Він також додав, що у жодній європейській країні не існує досвіду застосування подібних норм щодо встановлення автономних систем пожежогасіння.
 
Крім того, як акцентував провідний інженер з пожежної безпеки ПАТ "КИЇВЕНЕРГО" Валерій Лахтуров, у пожежній термінології взагалі навіть відсутній такий термін як "автономна система пожежогасіння". Не корелюється жодним чином положення про встановлення піростікерів і з Державними будівельними нормами.
 
За результатами проведеної наради, Федерація роботодавців України підготувала для Голови Держслужби з надзвичайних ситуацій та Міністра внутрішніх справ проект наказу МВС, до якого вносяться зміни до Правил пожежної безпеки (НАПБ А.01-001-2015) та вилучаються всі положення (п. 1.7, 1.9, 1.16 Розд. 4 та п. 1,7 і 3.7 Розд. 6) про обов'язкове обладнання електрощитів, групових електрощитків автономними системами пожежогасіння.
 
Крім того, у своїх зверненнях по даному питанню, Федерація роботодавців України наполягає на проведенні термінової спільної з ДСНС наради, за участі представників підприємств.