..

 

ФРУ просить Президента підтримати закони про фінансування закладів профтехосвіти з держбюджету

24 лют. 2016

Федерація роботодавців України звернулась до Президента України з проханням підписати закони, які передбачають повернення практики фінансування закладів професійної технічної освіти з обласних та державного бюджетів. (№3831-2, №3830-3)
 
Відсутність бюджетного фінансування поставить під загрозу закриття 840 професійно-технічних навчальних закладів, в яких вчиться більше 300 000 учнів - майбутніх кваліфікованих робітників, та працює понад 40 000 педагогів-майстрів професійного навчання – йдеться у зверненні ФРУ до Президента України. Більше того, за даними Міносвіти, взагалі не було передбачено фінансування 78 закладів професійно-технічної освіти у 33 містах 14 областей.
 
На глобальному рівні, наголошують в Федерації, відсутність фінансування призведе до руйнації всієї системи професійно-технічної освіти на місцях, значного зниження якості і кількості підготовки робітничих кадрів. Це означає, що вітчизняні підприємства вже у наступному році не отримають необхідні робітничі кадри, особливо з непрестижних та гостродефіцитних професій.
 
Нагадаємо, прийнятий раніше закон про державний бюджет на 2016 рік передбачав, що фінансування ПТУ повністю перекладуть на плечі місцевих бюджетів. Проте, коштів на місцях на ці потреби просто не вистачає, а значить систему профтехосвіти могли залишити без грошей. Тому ФРУ разом з галузевими бізнес-асоціаціями та Федерацією профспілок України виступила категорично проти такого рішення, звернувшись у січні місяці до всіх гілок влади. Проти виступали також і міські ради та працівники закладів професійно-технічної освіти.