..

 

Фармацевти пропонують Мінохорониздоров'я змінити умови реєстрації та закупівлі лікарських засобів

23 бер. 2016

З метою розвитку фармацевтичної галузі роботодавці пропонують упорядкувати державні закупівлі лікарських засобів, та розвивати напрямок імпортозаміщення.
 
В Федерації роботодавців України відбулось розширене засідання правління Об'єднання роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України. Учасники затвердили план дій Об'єднання на 2016 рік. Основними напрямками роботи в поточному році визначено сприяння розвитку фармацевтичного сектора економіки України, упорядкування та контроль прозорості закупівлі лікарських засобів за державний кошт, надання пріоритету в закупівлі лікарських засобів вітчизняного виробництва, забезпечення населення економічно доступними, ефективними та якісними ліками.
 
У свою чергу ФРУ висловила готовність сприяти у запровадженні програм імпортозаміщення у фармацевтичній галузі. Адже скорочення імпорту сприятиме залученню інвестицій у медичну галузь. А це дасть можливість розширити виробництво, збільшити масштаби досліджень та створення препаратів проти нових хвороб, а також збільшити експорт нових та високоефективних ліків.
 
Крім того, збільшення виробництва ліків в Україні дозволить суттєво знизити їх вартість. Адже ціна імпортних препаратів залежить від імпортного мита та валютних коливань. Тільки за минулий рік вартість ліків в цілому зросла на 50-60%, в першу чергу, через зростання курсу євро.
 
На засіданні також зазначили, що залучення інвестицій та розвиток національного виробництва є одним із пріоритетних завданьПлану модернізації України.