..

 

Роботодавці пропонують створити єдину систему підготовки професійних кадрів

21 черв. 2016

СПО роботодавців пропонує створити єдину систему підготовки професійних кадрів, яка б об'єднала професійно-технічні заклади освіти, вищі навчальні заклади 1-2 рівня акредитації (коледжі, технікуми, училища), центри професійно-технічної освіти Державно служби зайнятості, регіональні центри професійної освіти, ресурсні центри та освітні хаби з включенням до них опірних шкіл. Про це йдеться у зверненні СПО роботодавців до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.
 
У зверненні відзначається, що зазначену реформу пропонується провести протягом 2016-2017 років, впродовж цього періоду заклади професійно-технічної освіти повинні фінансуватись з держбюджету. Також необхідно зберегти систему державного замовлення на підготовку робітничих кадрів, підвищення їх кваліфікації та перепідготовку.
 
У зверненні зазначається, що така реформа дозволить виправити помилки минулого уряду, коли без забезпечення матеріальними та фінансовими ресурсами професійно-технічні навчальні заклади було передано на утримання місцевих органів влади. "Це призвело до перебоїв з фінансуванням поточних потреб, численних акцій протесту та неможливості сталого забезпечення економіки професійними робітничими кадрами", – відзначається у зверненні.
 
"Вважаємо за необхідне створити міжвідомчу робочу групу з опрацювання окреслених підходів, яка б, зокрема, включала відповідальних представників Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України. У випадку утворення такої групи СПО роботодавців готовий активно долучитися до її роботи", – пропонується у зверненні СПО.