Інформаційне суспільство від проекту до реалізації

29 жовт. 2013

У Києві завершив свою роботу міжнародний науковий конгрес "Інформаційне суспільство в Україні", який зібрав для діалогу представників органів державної влади, бізнесу та науки для вирішення масштабного завдання – побудови в Україні високодинамічної інформаційної економіки і суспільства вільного доступу до інформації та знань.

На Конгресі обговорювались питання щодо розбудови інформаційного суспільства, входження України до глобального інформаційного простору, надання електронних адміністративних послуг, а також встановлення контактів з потенційними партнерами з розбудови інноваційних структур і трансферу технологій.
Про готовність українського суспільства до впровадження інформаційного суспільства на заході розповів заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олег Шевчук.

- Починаючи з 1998 року в Україні триває стадія «актуалізації» таких проектів як Інформаційне суспільство, електронне урядування, цифрова демократія, електронна комерція. Якщо говорити про законодавче забезпечення, готовність правового поля України до повноцінної реалізації таких проектів, то у нас на сьогоднішній день створені усі передумови для цього.

Технологічна складова, розвиток інфраструктури, також дає підстави говорити про готовність суспільства до повноцінного впровадження інформаційного суспільства. Колись існувала теза про те, що досягнення показників 10% проникнення – стане стимулом швидкого розвитку електронної комерції та електронного урядування. На сьогоднішній день, в Україні так чи інакше мережею Інтернет користується більше 50% мешканців, старше 15 років. Послугами тільки широкосмугового Інтернет користується більше 10%, а це біля 5 млн. помешкань.

Проте повноцінної реалізації усіх елементів електронного урядування не відбулося. Звісно, ми цінуємо той обсяг робіт, які було проведено і Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації, і регулятором. Ми сподіваємося, що створення єдиного плану цілісного проекту електронного урядування, матиме серйозний поштовх. Але, на жаль, мушу констатувати той факт, що модель електронного урядування в Україні є неповноцінною. На сьогоднішній день немає повноцінно відбудованої моделі функціонування хоча б однієї із ліній: G2C, B2C, G2.

Звісно є серйозні розробки як держави, так і бізнесу і щодо єдиного вікна, і щодо електронної звітності, і переведення документообігу в електронну форму. Але на жаль, повноцінної моделі, яка б охоплювала усі сфери життєдіяльності суспільства в Україні до кінця не вибудовано. Хоч така робота і триває.

На цьому Конгресі багато розповідається про вдалий досвід реалізації окремих моделей та систем, про ефективність співпраці бізнесу та держави. Слава Богу владу зараз не потрібно переконувати у необхідності реалізації усіх елементів електронного урядування.

Сьогодні в Україні є попит на повноцінну, діючу модель електронного урядування. При цьому як з боку бізнесу, так і з боку громадян. В Україні є бізнес, готовий пропонувати працюючі технологічні розробки для реалізації таких управлінських моделей. Судячи з нашого сьогоднішнього обговорення, у нас немає проблем і з актуалізацією проекту на державному рівні.

Тому виникає тільки одне питання, як звести всі ці очікування суспільства та можливості держави в єдину, реально діючу програму. Адже, в даний час, напередодні підписання Угоди з ЄС, реалізація повноцінної моделі впровадження Електронного урядування є ключовим завданням для української держави.