..

 

Експерти обговорили нові підходи до розроблення освітніх стандартів на рівні професійної компетенції

26 квіт. 2017

25 квітня 2017р. за підтримки Європейського фонду навчання (European Training Foundation, ETF) пройшов семінар на тему «Новий підхід до освітніх стандартів ПТО, що базуються на компетенціях. Шляхи використання результатів оцінювання досвіду розробки пілотних стандартів».

В рамках семінару обговорювали доповідь  Відмантаса Тутліса, директора Центру професійної освіти та досліджень, універститу ім. Вітаутаса Великого, з висновками та рекомендаціями незалежного оцінювання освітніх стандартів, що базуються на компетенціях. Огляд торкався питань щодо результатів незалежної оцінки освітніх стандартів, заснованих на компетенціях, їх взаємозвязок з професійними стандартами, рекомендацій для майбутньої розробки стандартів. Важливий акцент був зроблений на формуванні системи кваліфікацій в Україні.

У своїй доповіді пан В.Тутліс зробив наголос та висновки на наступному:

·       розроблення професійних стандартів має передувати розробленню освітніх;

·       необхідно позбутися дуалізму у визначенні необхідних компетенцій випускника навчального закладу – або на основі кваліфікаційних характеристик (що не є бажаним з точки зору запровадження компетентного підходу у процес розроблення освітніх стандартів нового покоління або професійний стандарт. Наявність двох документів серед основ визначення компетентності особи є неприпустимим);

·       необхідність відмови від розрядів для визначення кваліфікаційного рівня;

·       чітке визначення Функцій основних заінтересованих у розробці освітніх стандартів осіб;

·       запровадження незалежного оцінювання набутих у формальний чи неформальний спосіб компетенцій  особи та інші.

Даний семінар є черговим заходом, що реалізується  ETF на підтримку реалізації «Плану заходів з впровадження Національної рамки кваліфікацій в Україні», затвердженого Розпорядженням Уряду у грудні минулого року. «Нам необхідно відходити від суто проблематики розроблення професійних стандартів та врахування їх положень в стандартах освітніх.  Це – доведена необхідність і користь. Слід акцентувати увагу на питання формування системи кваліфікацій, яка сьогодні в Україні присутня фрагментарно», - зазначив Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко.

Наступний семінар буде організовано у кінці травня цього року і присвячено питанням створення та функціонування національного інформаційного ресурсу з питань впровадження Національної рамки кваліфікацій.