..

 

Хто про що, а Уряд знову про мінімалку…

14 черв. 2017

Ще малий та середній бізнес (МСБ) не змогли оговтатись після шокуючої новини – встановлення мінімальної заробітної плати в розмірі 3200 з початку року, коли сьогодні вже з високої трибуни Глава уряду України Володимир Гройсман заявив, що вже в 2017 році середня зарплата в країні досягне 7 тисяч гривень, під час засідання Кабміну. Це натяк на нове підвищення мінімалки знову? Але ж, не натяк. Кабінет міністрів пропонує в 2018 році підняти мінімальну зарплату до 3 723 грн, в 2019 році - до 4 173 грн, а в 2020 - до 4 425 грн. Тобто за три роки мінімальна зарплата зросте з 3 200 до 4 425 грн або на 38%. Про це свідчить бюджетна резолюція на наступні три роки, яку сьогодні схвалив Уряд.

    Як підвищення рівня мінімальної заробітної плати відбилося на бізнесі та економіці країни в цілому? 

Рівень безробіття. За даним офіційної статистики  кількість безробітних в Україні в 2017 році склало 1,9 мільйона.  В центрах зайнятості країни зареєстровано 400 тисяч безробітних. З 18 млн. працездатних громадян, порядку 11 млн. сплачує страхові внески до Пенсійного фонду. Таким чином, в процентному відношенні безробіття на Україні становить 10,5%. А не офіційні дані, згідно показникам НR-компаній, дуже сумні.

Оптимізація МСБ.  Більшість компаній перейшли до оптимізації своїх бізнес-процесів. Щоб залишити офіційний фонд заробітної плати, деяких працівників перевели на аутсорсінг, деяких перевели на оплату частини заробітної плати у конвертах.

     Оптимізація виплат до бюджету. Підприємці почали гарячково шукати шляхи зниження різко зрослих виплат в бюджет. Оперативності додала Держслужба з питань праці, яка  вже приступила до масових перевірок і штрафів. Раніше при нарахуванні мінімальної зарплати одному робітникові необхідно було виплачувати в бюджет 588 (323.4+264.6) грн. Зараз, після дворазового підвищення мінімалки, та введення додаткового податку збору – військового за рахунок роботодавців - 1328 (704+576+48) грн. Проста арифметика показує: якщо на підприємстві працюють 10 осіб, то щомісячні податкові відрахування збільштлись на 5,2 тис. грн, якщо 100 - на 52 тис. грн і т.д.

Нагадаємо. Держслужба може перевіряти підприємства без будь-якого попереднього повідомлення. Досить пред'явити посвідчення. Якщо підприємство відмовиться надавати співробітникам цієї структури документи або буде перешкоджати роботі будь-яким іншим способом - штраф 320 тис. грн. Якщо хтось працює без оформлення трудового договору або працює неповний робочий час, хоча за фактом уколює весь день, - штраф 96 тис. грн за кожен виявлений випадок. Несвоєчасна виплата зарплати - штраф 96 тис. грн. І цей далеко не повний перелік порушень виявити при відомому підході можна навіть тоді, коли їх начебто і немає.
У Конфедерації роботодавців України дуже занепокоєні популістськими діями Уряду. «Ми впевнені, що перед тим, як приймати рішення повинно зробити вивірений економічний розрахунок, надати обґрунтування та аналіз. Без цього не може існувати жодна економіка», - стверджують фахівці-економісти.