..

 

Пенсійна реформа: трохи про цифри.

8 серп. 2017

Нещодавно на своїй сторінці у Facebook Прем’єр-міністр України запевнив, що пенсійна реформа стосується не тільки нинішніх, але і майбутніх пенсіонерів і вона буде проведена без підвищення пенсійного віку.

«Ми встановимо чесні абсолютно прозорі і однакові для всіх умови виходу на пенсію, - підкреслив Глава Уряду. -  Ми ліквідуємо дефіцит Пенсійного фонду, аби забезпечити ресурс для подальшого зростання пенсій. Ми розпочали пенсійну реформу, аби відновити соціальну справедливість для людей похилого віку і дати можливість забезпечити гідну старість нинішній молоді. Ці принципові позиції ми будемо відстоювати, і я сподіваюсь, вони залишаться незмінними».

Але ж, давайте звернемось до фактів та цифр. Зараз один працівник утримує одного пенсіонера. Якщо працівник платить 22% (це самий великий відсоток серед країн Європи), пенсіонер не може розраховувати на коефіцієнт заміщення 40%. Скасування спеціальних пенсій і розширення бази оподаткування ЄСВ,  математично не покривають дефіцит фонду у розмірі 143 млрд грн.  Очікуване зниження коефіцієнта заміщення — це підстава, яка стимулюватиме державу дотувати бюджет фонду, щоб утримати пенсії на більш високому рівні. Урядовці очікують, що дефіцит Пенсійного фонду поступово зменшуватиметься, у 2026 році настане переломний момент і в 2027 році бюджет фонду буде бездефіцитним. Питання – як це зробити?  Підвищувати податкове навантаження. Варіанти можливі різні: збільшити податки окремо для роботодавця або для працівника, для роботодавця і працівника або одночасно, для роботодавця, працівника…

Головний помічник уряду в пенсійний реформі — Міжнародний валютний фонд. Пенсійна реформа — must have для отримання наступного траншу від кредитора. Як проміжний захід МВФ вона влаштовує, оскільки дозволяє в короткостроковій перспективі частково збалансувати бюджет Пенсійного фонду. А що далі?






Теги: пенсійна реформа , пенсіонер , пенсійний фонд