..

 

Навіщо їхати працювати за кордон? Створення умов для гідної праці – задача Держави.

15 серп. 2017

За останній період значно збільшилась кількість українців, що полишають межі держави в пошуках кращої долі – так звана зовнішня трудова міграція. Відповідно до опитування, проведеного компанією GFK Ukraine, за запитом Міжнародної організації з міграції (МОМ), 9,2 % громадян України (а це більше 3 млн. осіб) планують виїхати працювати за кордон найближчим часом. В 2013 році кількість таких осіб налічувала 1,2 млн. Одночасно відсоток українців, які не розглядають можливість виїзду на заробітки за кордон, скоротився з 58% (2013 рік) до 46%.            

Тобто за кордон їдуть саме ті українці, які не реалізували або не масштабували свої досягнення в Україні, й це головна проблема для держави. Адже мігрують найбільш здібні та мотивовані робітники, менеджери, кваліфіковані фахівці. Насправді, загрозлива ситуація з трудовою міграцією найбільш здібних громадян у найближчій і середньостроковій перспективі може бути вигідна для уряду. Адже українці перераховують величезні кошти з-за кордону для своїх родин, або відкладають зароблене, щоб невдовзі в тому чи іншому вигляді вкласти в українську економіку. 
Минулого року, на тлі економічного занепаду, частка переказів від «заробітчан» з-за кордону склала близько 5% ВВП. Більше того, за даними Нацбанку, саме перекази з-за кордону в квітні цього року допомагають утримувати позитивний платіжний баланс, що є додатковим фактором для стабілізації та укріплення курсу гривні.
Попри це, держава поки ніяк не в змозі зупинити процес «відтоку мізків» за кордон. З 1 січня 2016 року в Україні вперше за 25 років вступив у дію закон «Про зовнішню трудову міграцію», який регулює основні правові аспекти легального працевлаштування українців за кордоном. Однак варто відзначити: найбільшу економічну користь державі приносять саме нелегальні доходи мігрантів, які ті всіма можливими способами передають на Батьківщину. Натомість всередині економічної системи України правами трудових мігрантів продовжують нехтувати, а реалії та темп реформ не спонукають до повернення найбільш активних українців додому. 
«Держава повинна діяти на боці роботодавця, необхідні умови в країні для створення робочих місць, щоб людині було не вигідно їхати працювати за кордон, вони залишалась у своїй крані і працювала для неї»,  - впевнені у Конфедерації роботодавців України.              



Теги: трудова міграція , умови праці , роботодавці , Конфедерація роботодавців України