Інфографіка: Привіт від трудоголіків. Хто і скільки працює в ЄС?

28 серп. 2017

Які новації з'явилися в трудовому законодавстві країн ЄС і хто працює більше інших? 


  У минулому році в українців був 251 робочий день. Майже третина всіх вихідних припала на свята і переноси святкових вихідних на понеділок. Новий рік, Різдво, 8 Березня, Великдень, 1 Травня і День перемоги, Трійця, День Конституції, День незалежності і День української армії щільно увійшли в життя. Відмовлятися від додаткового відпочинку не хоче ніхто. А як часто відзначають свята в країнах ЄС? Офіс Євросоюзу днями опублікував отчет с анализом трудового календаря в зависимости от профессии в 28 странах - членах ЕС. LIGA.net   візуалізувати результати дослідження

 Кто сколько работает в ЕС, часов в неделю 

 


У 2015-2016 роках в країнах Європи відбулися важливі законодавчі зміни в правилах організації робочого часу, відзначається в звіті. 

Наприклад, у Франції встановлено мінімальні стандарти робочого часу, з'явилися кілька указів про виконання нових правил обліку. Референдум працівників дозволяє обійти колективні переговори, якщо сторони не можуть дійти згоди. У Люксембурзі роботодавці отримали можливість самостійно визначати тривалість випробувального періоду, якщо немає галузевої угоди.

У Бельгії в 2017-му введений погодинний облік часу. Цей захід може бути активована колективним договором в окремій галузі або компанії. Нові положення також включають можливість гнучкого робочого графіка.Деякі важливі зміни були також внесені в болгарський трудовий кодекс. Вони пов'язані в основному з понаднормової і нічної роботою. Після письмового запиту і консультацій з профспілками роботодавці можуть в інтересах виробництва міняти робочий графік. 

Нічний ж в Болгарії вважається робота з 22:00 до 06:00, для осіб віком до 18 років - з 20:00 до 06:00. Максимальний робочий час для нічних співробітників - 35 годин на тиждень і не більше 7 годин на добу.

У Латвії і на Мальті законодавчі зміни були внесені в відношенні працівників-мігрантів. Ці зміни встановлюють, що працівникам повинні надати адекватні умови праці.

Румунія внесла зміни в правила визначення щорічної відпустки. Періоди відпустки через хворобу, вагітності та пологах або відпустки по догляду за хворою дитиною при розрахунку щорічної відпустки вважаються робочим часом.

У Фінляндії ввели кваліфікаційний період для компенсації непрацездатності під час щорічної відпустки. Раніше співробітник, з яким протягом щорічної відпустки відбувався нещасний випадок, хворобу або пологи, міг перенести відпустку на більш пізній термін. Тепер можна перенести тільки 7-й і наступні дні. Також скасовані відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною.

У Фінляндії та Іспанії змінені правила складання колективних договорів. Згідно з новими правилами, співробітники мають право на гнучкий робочий графік.

В Угорщині співробітникам, які працюють в цехах, на конвеєрі або схожих процесах, дозволили відпочивати 8-11 годин на добу. Також для таких працівників ввели плаваючі вихідні. Крім того, в країні зняли заборону на роботу по неділях всіх роздрібних магазинів площею більше 200 кв м.

На Кіпрі внесли поправки в правила зайнятості для співробітників готелів. Відтепер всім співробітникам готелю на острові покладені два вихідних в тиждень, при цьому роботодавець має право утримати один вихідний день на тиждень. Цей робочий день повинен бути або оплачений в розмірі 200%, або надано в якості додаткової відпустки в менш завантажені періоди. Крім того, в двократному розмірі повинна бути оплачена робота в дні державних свят.

В Австрії з 1 липня 2016 року працює нова модель робочого часу, яка забезпечує можливість гнучкого графіка для металургів.

У Німеччині та Швеції зміни стосуються робочого часу співробітників сфери охорони здоров'я. Для шведських медсестер, акушерів і санітарів передбачений гнучкий графік і можливість неповного робочого дня, а робочу зміну скоротили на дві години. У Німеччині Союз Об'єднаного Сервісу (ver.di) і Берлінська лікарня Charité прийшли до висновку, що робочий графік медперсоналу повинен формуватися виходячи з фізичного стану докторів і медсестер.

  Переговори про можливість переформатування робочого дня для працівників медицини ведуться в Австрії та Естонії. Медперсонал просить підвищити оплату викликів у вихідні дні та у нічний час.Важливі зміни в аспектах робочого часу відбулися в рамках колективних угод в транспортному секторі Естонії, Німеччини та Мальти. Нові галузеві правила для пасажирських перевізників свідчать, що працівникам цієї сфери необхідна перерва кожні три години. Раніше перерву дозволяли кожні 6 годин. Водії пасажирських автобусів в Естонії при цьому мають 35 днів оплачуваної відпустки на рік. Водії Австрії та Німеччини отримали право вибирати між доплатою і додатковим відпочинком.У Франції працівники рітейлу самі можуть вирішувати, працювати їм на вихідних чи ні. При цьому в багатьох країнах встановлені ліміти понаднормової роботи. Наприклад, в Бельгії і Хорватії тижневий максимум - 50 годин, в Німеччині та Нідерландах - 60 годин. У Норвегії робочий час одного співробітника не може перевищувати 69 годин на тиждень.  


Джерело http://www.liga.net/infografica/347215_privet-ot-trudogolikov-kto-i-skolko-rabotaet-v-es.htm  


 



Теги: робочий день , робочий час , колективні договори