..

 

Роботодавці: не зрозуміло чи потрібні Україні іноземні фахівці та інвестиції, згідно нововведень в нашому законодавстві

30 серп. 2017

27 червня 2017 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо усунення бар'єрів для залучення іноземних інвестицій». Закон вступить в силу 27 вересня, і про багатьох нововведення в українському законодавстві іноземні інвестори дізнаються за фактом і з великим подивом. 

Згідно урядових прес-релізів, створюються привабливі умови для інвесторів, спрощуються процедури працевлаштування іноземних фахівців, а іноземці з істотним пайовою участю зможуть у спрощеному порядку отримати в Україні посвідку на проживання без оформлення дозволу на працевлаштування. Проаналізувавши беспосередньо тексти законодавчих змін, то вимальовується інша картина. Схоже, що українські роботодавці змушені будуть звільнити своїх іноземних фахівців через неможливість дотримати закони України. 

По-перше, нововедення для іноземних громадян, які є власниками українських компаній та бажають оформити посвідку на проживання. 

Іноземні громадяни, які бажають оформити в Україні посвідку на проживання як засновники або бенефіціарні власники української компанії, зможуть це зробити, якщо розмір їх частки в капіталі української компанії становить не менше 100 000 євро. Внесок можна оформити грошима або майном, навіть придбаним в Україні (за наявності підтвердних документів). Частка іноземця в акціонерному товаристві підтверджується випискою з рахунку в цінних паперах. Таким чином іноземний громадянин отримає дозвіл на проживання в Україні на строк до 1 року. Для продовження терміну дії посвідки на проживання іноземець повинен буде підтвердити працевлаштування як мінімум трьох громадян України, які приступили до роботи не менше, ніж за 6 місяців до дати звернення за продовженням терміну дії посвідки на проживання. Як варіант, якщо співробітників-українців в компанії за рік не було, можна принести підтвердження сплати податку на прибуток в сумі не менше 50 мінімальних зарплат (зараз 160 000 грн.) За останній фінансовий рік. 

По-друге, щодо працевлаштування іноземців. 

Найважливіший пункт змін - це нові умови і порядок працевлаштування іноземних фахівців в Україні. Закон України «Про зайнятість населення» доповнено новими вимогами до оформлення в штат іноземного співробітника. І схоже, що багато іноземних фахівців покинуть Україну після закінчення терміну їх раніше укладеного трудового контракту. А саме: мінімальна зарплата іноземного фахівця в Україні тепер повинна складати 10 мінімальних зарплат (32000 грн.). Оклад в 5 «мінімалок» можна встановити тим іноземцям, які приїхали працювати в благодійних та громадських організаціях або в сфері освіти. Для іноземних високооплачуваних професіоналів (це окрема категорія) зарплата повинна становити не менше 50 мінімальних зарплат, тобто 160 000 грн. Вимога про нарахування високої зарплати не поширюється, як не дивно, на окремі, особливі категорії іноземних співробітників. Наприклад, на випускників університетів, які входять до першої сотні світових рейтингів університетів (перелік буде затверджений Кабміном), на іноземних фахівців у галузі інформаційних і  творчих професій. Немає такої вимоги і до засновників українських компаній, але у них інші умови (див.вище). 

По-трете, якщо іноземец у відрядженні в Україні.

Співробітникові іноземної компанії, який приїхав в Україну для роботи за контрактом між його роботодавцем-іноземцем і українським підприємством, також буде потрібно оформлення дозволу на працевлаштування. Для оформлення дозволу необхідно буде подати копію цього договору (зовнішньоекономічного контракту), і в договорі має бути передбачено використання праці іноземців для виконання певних робіт або надання послуг. Дозвіл буде оформлено на термін дії договору, але не більше 3 років.Плата за оформлення або продовження дозволу також зросла - на термін від 1 року до 3 років вона становить тепер 6 прожиткових мінімумів (на сьогодні це 9744грн.). Для продовження дозволів пакет документів слід подати не пізніше, ніж за 20 днів до закінчення дії попереднього дозволу. 

 Що чекає українських роботодавців і їх іноземних співробітників? 

Іноземці, дозвіл на працевлаштування яких було отримано до 27 вересня 2017 року, зможуть працювати на колишніх умовах і за зарплату, зазначену при оформленні їх дозволу. При оформленні дозволу після вступу змін в силу необхідно буде дотримуватися нові вимоги (мінімальний розмір зарплати іноземця). Це стосується і випадків продовження діючих дозволів на працевлаштування. 

Невідомо, чи дійсно такі новації залучать інвесторів, але відтік офіційно працевлаштованих іноземців найближчим часом - цілком прогнозований ефект.

 

 За матеріалами kievbusinesscentre.com.ua



Теги: працевлаштування іноземців , іноземні фахівці , інвестиціії в Україну