..

 

Старт новій Генеральній угоді покладено та чи буде вона легітимною?

23 січ. 2018

22 січня 2018 р. розпочались колективні переговори з укладення Генеральної угоди на новий строк.

Відповідно до чинного законодавства України для ведення переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди має бути утворена робоча комісія з представників сторін соціального діалогу на національному рівні.

Проте, в супереч законодавству, правомочність сторони роботодавців у вищезгаданій робочій групі є досить сумнівною, адже сторона сформована не всіма репрезентативними на національному рівні об’єднаннями організацій роботодавців, що може поставити під сумнів легітимність такого важливого документу як Генеральної угода, у разі її укладення, так і кількості працівників на яких вона буде поширюватись.

На сьогоднішній день, сторона роботодавців представлена у складі робочої комісії лише представниками двох з трьох об’єднань організацій роботодавців на національному рівні, що залишило поза переговорним процесом майже 3 млн. найманих працівників, яких представляє Конфедерація роботодавців України.

«Конфедерація роботодавців України неодноразово висловлювала готовність і бажання приймати участь у процесі колективних переговорів та укладенні Генеральної угоди, яка, на наш погляд, є одним з найважливіших документів для соціально-економічного розвитку держави. І ми вчергове підтверджуємо свою готовність долучитись до цієї роботи та бути повноправним учасником переговорного процесу. Але склад сторони роботодавців має бути переглянутим з врахуванням квоти Конфедерації у відповідності до критерію репрезентативності для ведення соціального діалогу на національному рівні.» - зазначив Виконавчий Віце-президент Конфедерації Олексій Мірошниченко.

Свою позиції Конфедерація роботодавців України висловила у зверненні до Спільної робочої комісії з ведення переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк.




Теги: Генеральна угода , Конфедерація роботодавців України , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців , Олексій Мірошниченко , об'єднання роботодавців , соціальний діалог