..

 

Експерти обговорили підходи до розроблення професійних стандартів та стандартів професійної освіти

23 лют. 2018

20 лютого 2018 р. за підтримки Європейського фонду навчання (European Training Foundation) відбувся круглий стіл «Нові підходи до розроблення професійних стандартів та стандартів професійної освіти, заснованих на компетентностях».

Серед питань, що обговорювалися експертами на круглому столі, були:

1. Стан розроблення Методики формування професійних стандартів;

2. ПрезентаціяМакета стандарту професійної освіти на основі компетентнісного підходу;

3. Міжнародний досвід розроблення професійних та освітніх стандартів.

Важлива частина дискусії експертів була присвячена наступним крокам з боку заінтересованих сторін, після затвердження Методики розроблення професійних стандартів. «Головним питанням сьогодні є не те, коли буде затверджена Методика (розроблення професійних стандартів), а те, хто буде її застосовувати, чи буде достатньою кількість бажаючих розробників, щоб задовільнити потреби економіки і суспільства у сучасних професійних та освітніх стандартах!», зауважив Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко.

Експерти зазначили, що особливо на першому етапі застосування Методики розроблення професійних стандартів важливою є роль держави у підтримці розробників професійних стандартів пріоритетних для економіки та суспільства професій, на що, за словами представників Міністерства соціальної політики України, будуть передбачені відповідні кошти.

Не менш важливим питанням виступає формування системи незалежного оцінювання професійних кваліфікацій, яке має визначити якість освіти і результатів навчання, що є принципово важливим для роботодавців під час добору персоналу. Необхідно активізувати роботу з формування умов для створення незалежних кваліфікаційних центрів та оцінювачів професійних кваліфікацій, у тому числі для підтвердження результатів неформального навчання.




Теги: підтвердження результатів неформального навчання , професійні кваліфікації , Інститут професійних кваліфікацій , професійний стандарт , Родіон Колишко