..

 

В умовах глобалізації робоча сила стає одним із найдефіцитніших ресурсів сьогодення

16 жовт. 2008

13 жовтня 2008 року в Києві відбувся національний семінар «Політика у сфері трудової міграції. Національне законодавство та міжнародні стандарти, практика зарубіжних країн», який було проведено спільно Програмою МОП із протидії торгівлі людьми з України, Інститутом законодавства Верховної Ради України та Міністерством праці та соціальної політики України.
 
В семінарі взяли участь експерти МОП з питань міграції та соціального діалогу, представники Секретаріату Президента, Секретаріату Кабінету Міністрів України, депутати верховної Ради України, фахівці профільних міністерств, профспілкових об’єднань та організацій роботодавців, представники ряду міжнародних організацій та науковці.
 
Під час семінару обговорювалися принципи, закладені в конвенціях МОП про працівників-мігрантів №97 та №143, роль соціальних партнерів у діалозі з питань трудової міграції, а також питання вдосконалення національного законодавства щодо трудової міграції.
 
Експерти Інституту законодавства Верховної ради України представили результати аналізу національного законодавства щодо міграції на відповідність згаданим конвенціям МОП та обговорили напрацьовані рекомендації з учасниками семінару.
 
В доповідях учасників зазначалося, що перед практично всіма країнами світу постали проблеми трудової міграції. На семінарі неодноразово відзначалося, що в умовах глобалізації робоча сила стає одним із найдефіцитніших ресурсів сьогодення, а трудова міграція та захист прав та свобод трудових мігрантів – одне із найбільш суперечливих завдань, яке постало перед світовою спільнотою.
 
Успішність трудової міграції в першу чергу залежить від статусу трудових мігрантів. Урегульований статус трудових мігрантів визнано найважливішою гарантією захисту цієї категорії населення від дискримінації, експлуатації, обмеження доступу до системи соціального забезпечення, гідної винагороди за працю та інше.