..

 

Забезпечення пільгового проїзду належить до компетенції органів місцевого самоврядування

13 вер. 2018

На звернення Конфедерації роботодавців України, Міністерство соціальної політики України надало роз’яснення щодо відшкодування витрат за пільгове перевезення окремих категорій громадян на міжобласних маршрутах автомобільного транспорту.

Як зазначається у відповіді Міністерства, останніми змінами до Бюджетного кодексу України, видатки на відшкодування витрат за пільговий проїзд громадян окремих категорій віднесено до видатків місцевих бюджетів.

Крім того, чинним законодавством України передбачено, що пільги з оплати проїзду можуть надаватися у готівковій формі. Порядок та розмір таких пільг визначається відповідно до Порядку надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, затвердженого Постановою КМУ від 14.03.2018 №197. Згідно з зазначеним Порядком, пільги у готівковій формі з оплати проїзду надаються у разі прийняття такого рішення органами місцевого самоврядування за рахунок відповідних місцевих бюджетів.

На думку Міністерства, впровадження виконавчими органами місцевого самоврядування адресної грошової допомоги як механізму надання пільг, дасть змогу уникнути конфліктних ситуацій між пасажирами, які мають право пільгового проїзду, та перевізниками, створити сприятливі та прозорі умови розвитку транспортних підприємств.

Слід зазначити, що вирішення питання компенсації за міжобласні перевезення залишається на контролі двох Парламентських комітетів: з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та Комітету з питань транспорту.




Теги: Конфедерація роботодавців України