..

 

Переглядається Національний класифікатор професій України

1 жовт. 2018

Починаючи з червня 2018 р. розпочалася робота по адаптації Національного класифікатору ДК 003 2010 «Класифікатор професій» до Міжнародної стандартної класифікації занять ISCO-08.

На думку роботодавців, Класифікатор не відповідає реальній ситуації на ринку праці. Ситуація ускладнюється тим, що з практичним припиненням діяльності НДІ соціально-трудових відносин, який впродовж багатьох років відповідав за супроводження Класифікатору професій, робота над його актуалізацією суттєво загальмувалася.

Враховуючи необхідність оновлення Класифікатору та адаптації Національного класифікатору ДК 003 «Класифікатор професій» до Міжнародної стандартної класифікації занять ISCO-08 Мінсоцполітики в червні цього року ініціювало широке обговорення положень Класифікатору та звернулося до заінтересованих сторін з проханням внести пропозиції.

Необхідність актуалізації Класифікатору особливо загострилася у зв’язку із введенням новацій до звітності ЄСВ з серпня цього року. Згідно додатку 4 Наказу Міністерства фінансів України від 15.05.2018 № 511 "Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування " (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/-nakazi/72973.html) до Таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби» вносяться відомості щодо професійної назви роботи та відповідного їй коду Класифікатору професій.

28 вересня 2018 р. зазначені проблеми обговорили учасники робочої групи з розроблення та погодження нової редакції Національного класифікатора ДК 003 «Класифікатор професій», в якій взяв участь Радник Конфедерації Родіон Колишко.

Зазначене змушує кадрові служби підприємств приводити свої штатні розписи та назви посад працівників до Класифікатору професій, стикаючись при цьому із тим, що, по-перше, в Україні відсутня офіційна електронна версія зазначеного Класифікатору (що значно ускладнює роботу з цим документом), по-друге, він не є актуалізованим до реальних професій та посад у багатьох економічних сферах.

Враховуючи зазначене, Конфедерація звертається до всіх заінтересованих сторін з проханням долучитися до роботи над актуалізацією Класифікатору професій (його робоча версія знаходиться за посиланням http://ipzn.org.ua/kp-2010-zi-zminamy-robocha-versiya-2/ ). Зауваження та пропозиції прохання надсилати на адресу Конфедерації роботодавців України (info@employers.org.ua) з позначкою «Класифікатор професій»



Теги: думка роботодавців , Конфедерація роботодавців України , ЄСВ , радник конфедерації , Родіон Колишко