..

 

Роботодавці та працівники з інвалідністю: шлях до партнерства

14 лист. 2018

13 листопада 2018 року відбулась конференція «Роботодавці та працівники з інвалідністю: шлях до партнерства», яка була проведена правозахисною організацією «Права людини» за підтримки МБФ «Відродження» та проекту «Громадська Синергія».

Під час заходу відбулись панельні дискусії:

1. За участі представників роботодавців: «Роботодавець та працівник з інвалідністю: від закриття нормативу до взаємовигідної співпраці»;

2. За участі фахівців з інвалідністю: «Що актуальніше на ринку праці – фаховість чи інвалідність?»

Радника Конфедерації Родіона Колишка було запрошено до модерації дискусії «Роботодавець та працівник з інвалідністю: від закриття нормативу до взаємовигідної співпраці». У дискусії взяли участь представники компаній «Ашан», «Білла», «Нестлє Україна», представники малого бізнесу.

Під час дискусії з’ясувалося, що великий бізнес залучає до роботи працівників з інвалідністю, при цьому не обмежується технічними посадами, маючи відповідних працівників на рівні середньої управлінської ланки, при цьому відносно легко виконуючи кількісний норматив працевлаштування осіб з інвалідністю. Цікавим є факт, що на думку роботодавців у процесі працевлаштування осіб з інвалідністю компанії практично не звертаються до відповідних державних установ, вбачаючи у такому зверненні більш гальмуючий фактор, ніж той, шо має сприяти працевлаштуванню. «Головним для нас під час підбору працівників є його/її професіоналізм та мотивація до роботи і навчання», зазначила, зокрема, представник компанії «Нестлє Україна» Ольга Герасимчук. З нею були згодні представники інших великих компаній, присутніх на дискусії.

Окрему зацікавленість викликав досвід малого підприємства «Good Bread from Good People», невеликої пекарні, в якій працюють 9 працівників з особливостями ментального розвитку. Як зазначає власник пекарні Владислав Малащенко, його мета не стільки отримання прибутку, скільки демонстрація того, що люди з особливими потребами мають і можуть бути успішними.

На думку Конфедерації роботодавців України в сьогоднішніх умовах економічного і соціального розвитку країни, на фоні значної трудової зовнішньої міграції і держава, і роботодавці все ще не в повній мірі оцінюють потенціал осіб з інвалідністю як вагомої частини трудового потенціалу країни.

Напрацьовані результати конференції мають стати основою для створення рекомендацій для законодавчого врегулювання проблеми рівного доступу до ринку зайнятості людей з інвалідністю.


Довідково:

В Україні близько 2 млн. осіб з інвалідністю, з яких , 670 000 працевлаштовано (26%). Зазначений показник працевлаштування в цілому відповідає середнім показникам країн-членів ЄС. Обсяг коштів, зібраних у 2016р. в якості адміністративних стягнень складає 287 млн., з яких лише 23 млн. витрачені на питання, пов’язані з зайнятістю.



Теги: Родіон Колишко , Радник Конфедерації роботодавців , Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців